O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Velenje obiskali predstavniki Vlade Republike Srbske

Velenje, 25. januar 2017 - Mestna občina Velenje je v preteklih dneh gostila predstavnike prijateljskih mest iz Republike Srbske in Republike Srbije.

Dvodnevnega obiska v Velenju so se udeležili minister industrije, energetike in rudarstva Republike Srbske Petar Đokić, minister za ekonomske odnose in regionalno sodelovanje Republike Srbske Zlatan Klokić, poslanec Narodne skupščine Republike Srbske Marko Vidaković, šef Kabineta predsednika Republike Srbske Danijel Dragičević in sodelavca Kabineta predsednice Vlade Republike Srbske. Na obisku v Velenju so bili tudi župani mest Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, Prijedor Milenko Đaković, Sremska Mitrovica Vladimir Sanader, Višegrad Mladen Đurević s sodelavci ter predstavniki mest Banja Luka, Trebinje, Valjevo in Vranje.

Glavni namen obiska je bilo iskanje novih poslovnih priložnosti. V ponedeljek, 23. januarja, je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol gostom predstavil delovanje občinske uprave, uspešno izpeljane projekte in načrte za prihodnost. Posebej je izpostavil priložnosti, ki jih omogoča partnersko sodelovanje v okviru evropskih projektov.

V nadaljevanju obiska so si gosti ogledali čistilno napravo Grmov vrh, ki s sistemom ultrafiltracije omogoča enega najbolj sodobnih načinov čiščenja pitne vode v Evropi. Gosti so bili navdušeni tudi nad proizvodnjo kuhalnih aparatov v Gorenju ter njihovim razstavno-prodajnim salonom.

Včeraj, 24. januarja, dopoldne smo v Vili Bianci organizirali srečanje velenjskih gospodarstvenikov s predstavniki mest iz Bosne in Hercegovine ter Srbije. Predstavitev podjetij in možnosti gospodarskega sodelovanja so predstavili član Uprave Skupine Gorenje Branko Apat, predsednik Uprave družbe Esotech Marko Škoberne, direktorica podjetja Plastika Skaza Tanja Skaza in predsednik Upravnega odbora Skupine Veplas Franc Vedenik, direktorica Karla Sitar pa je predstavila delovanje SAŠA inkubatorja.

Dvodnevno srečanje smo zaključili z edinstveno pustolovščino v Muzeju premogovništva Slovenije.

Gosti so se zahvalili za prisrčen sprejem in številne uporabne informacije, ki jih bodo lahko uporabili pri svojem delu. Izrazili so tudi pripravljenost za sodelovanje v okviru evropskih projektov.