O-STA

Črn dan za državljane EU: CETA sprejeta

Danes se je v Evropskem parlamentu glasovalo o ratifikaciji mednarodnega trgovinskega sporazuma CETA. Pirati in mnoge civilnodružbene organizacije v Koaliciji proti tajnim sporazumom smo o škodljivosti sprejetja opozarjali že mnogokrat.

CETA degradira pravila na področju varovanja potrošnikov, zmanjšuje pravice delavcem, zmanjšuje standarde na področju varovanja okolja in hrane. Vključuje tudi mehanizme za cenzuro interneta ter nadzor nad uporabniki spleta.

Največ kritik je bilo podanih glede uvajanja mehanizma za reševanje sporov med državo in vlagatelji, t.i. ICS, ki odpira možnosti tožb multinacionalk pred posebnim arbitražnim sodiščem. V njegovo sedanje ime (ICS) so ga preimenovali iz že preveč kritiziranega ISDS, kar pa le pokaže način delovanja: kratice se menjajo, vsebina ostaja ista.

V Sloveniji nam je vlada obljubila, da v primeru, da bo sporazum vseboval sporni mehanizem ICS, sporazuma ne bo podprla. Tudi tokrat je Vlada RS povozila voljo državljanov in lastnih obljub ter CETO potrdila. Posvetovalnega referenduma glede začasne rabe CETE v Sloveniji ne bo, prav tako se pri sprejemanju v Državnem zboru ne pričakuje, da bi CETO zavrnili.

Sporazum je bil potrjen z večino, saj so jo podprli v največjih političnih skupinah - Evropski ljudski stranki, skupini evropskih konservativcev in reformistov (ECR) in pri liberalcih (ALDE).

Pirati smo v Evropskem parlamentu navzoči z našo predstavnico, Piratsko evropsko poslanko Julio Reda, ki deluje v skupini Zelenih, ki so glasovali proti sprejetju sporazuma.