O-STA

Aktivisti obsojajo ponovno kazen žvižgačem LuxLeaks, ki so delovali v javnem interesu

Ljubljana, 15.3.2017

Danes, 15. marca je sodišče v Luksemburgu izreklo kazen v pritožbenem postopku žvižgačema razkritja LuxLeaks Antoine-u Deltour-u in Raphaël-u Halet-u. Deltour-u 6 mesecev pogojne zaporne kazni in 1500 € globe ter Halet-u 1000 € globe. Novinar Edouard Perrin že v drugo oproščen. Čeprav je nova kazen nižja od prvotne kazni s prvega sojenja, ko sta bila Deltour in Halet obsojena na 12 oz. 9 mesecev pogojne zaporne kazni, je Ekvilib Inštitut mnenja, da je kakršnokoli kaznovanje žvižgačev, ki sta delovala v javnem interesu, nesprejemljivo.

Maruša Babnik, koordinatorka projekta Gibanje za davčno pravičnost, Ekvilib Inštitut, pravi:

"Žvižgača Deltour in Halet si zaslužita pohvalo in zahvalo, vsekakor pa ne kazni. Čeprav je sodišče v drugem sojenju omehčalo svojo odločitev in znižalo kazen, ostaja dejstvo, da sta žvižgača kaznovana za delovanje v javnem interesu. In to je nesprejemljivo.

"Izmikanje davkom multinacionalk stane evropske družbe več milijard evrov vsako leto. Kar je bilo razkrito v škandalu LuxLeaks ne bi nikoli smelo biti tajno. Državljani bi morali imeti pravico izvedeti, kje multinacionalke poslujejo in koliko prispevajo skupnostim v davkih.

"Pozivamo k zaščiti žvižgačev in k davčni transparentnosti mednarodnega poslovanja korporacij. Nikomur se ne bi smelo soditi, če razkrije, da se multinacionalke izmikajo plačilu davkom!

Podporo žvižgačem so sicer med sojenjem izrazili tudi evropski voditelji:

Michel Sapin, francoski finančni minister je pozval francoskega ambasadorja v Lukxmbourgu, da "pomaga [g. Deltour-u] v teh težkih trenutkih, ko brani javni ".
Vir: BBC http://www.bbc.com/news/world-europe-36135626

Margarethe Vestager, Evropska komisarka za konkurenco: "vsi bi se morali zahvaliti žvižgačema in raziskovalnemu novinarju" [ki so razkrili t.i. 'LuxLeaks']. Vir: Euractiv - http://bit.ly/28R3LDp

--KONEC--

Kontaktna oseba: Maruša Babnik, e: marusa@ekvilib.org; m: 040 391 178

Ozadje za urednike:

O LuxLeaks: Ključni zaključki so dosegljivi na https://www.icij.org/project/luxembourg-leaks

Antoine Deltour in Raphaël Halet sta nekdanja zaposlena ene izmed "velikih štirih" računovodskih podjetij ("Big 4") PwC, ki sta razkrila stotine tajnih luksemburških davčnih stališč, ki jih je PwC izpogajal. Davčna stališča (gre za vnaprejšnje cenovne sporazume) so omogočila podjetjem, da so se izognili plačilu davkov v višini več milijard evrov. Razkritje, zdaj znano kot LuxLeaks, v celoti zajema davčne dogovore, ki so omogočili nižja davčna plačila 340 korporacijam. V nekaterih primerih so korporacije plačale manj kot 1%.

Antoine Deltour in Raphaël Halet sta obtožena kraje, kršenja zakonov o tajnosti Velikega vojvodstva ter za nezakonito dostopanje do baze podatkov.

Tožilstvo je originalno zahtevalo 10 let zapora za oba žvižgača. 23. junija 2016 je sodišče v Luksemburgu obsodilo Antoine-a Deltour-a na 12 mesecev pogojne zaporne kazni in 1500 € globe ter Raphaël-a Halet-a na 9 mesecev pogojne zaporne kazni in 1000 € kazni. Oba sta se pritožila na obsodbi. Novinar Edouard Perrin, ki je objavil zgodbo, je bil oproščen, a se je na sodbo pritožil javni tožilec Luksemburga.

Med ponovnim sojenjem (in po močnem odzivu civilne družbe Evrope) je javni tožilec omehčal svoje stališče in znižal zahtevano kazen na 6 mesecev pogojne zaporne kazni za Antoine-a Deltour-a in globo za Raphaël-a Halet-a. Javni tožilec je tudi izjavil, da "obžaluje" pritožbo na oprostilno sodbo novinarja, Edouard-a Perrin-a, in da podpira, da se ga ne bi smelo kaznovati (vir).

Potek sojenja

- Prvo sojenje: april-maj 2016

- Sodba: junij 2016

- Pritožba: december 2016-januar 2017

- Sodba: 15. marec 2017 ob 15:00

Izidi peticij:

- Evropska peticija z več kot 350.000 pozivi Evropejcev za večjo davčno transparentnost (link).

- Več kot 200.000 ljudi je izkazalo podporo Antoine-u Deltour-u preko spletne peticije: https://www.change.org/p/support-antoine-deltour-luxleaks?lang=en-GB

Ostalo:

Novo poročilo mreže Eurodad, pri katerem je sodeloval tudi Ekvilib Inštitut, "Preživetje najbogatejših: Vloga Evrope pri podpiranju nepravičnega mednarodnega davčnega sistema 2016" razkriva, da je število tajnih davčnih stališč v EU naraslo. Po škandalu LuxLeaks je število sporazumov dramatično naraščalo, iz 547 v 2013 na 972 v 2014, konec 2015 je doseglo številko 1444. Po v poročilu predstavljeni analizi novih podatkov Evropske komisije, to predstavlja skupno povečanje za več kot 160 odstotkov v samo dveh letih. Ker so ti dogovori skriti pred javnostjo, je vsebina teh sporazumov neznana.Projekt Gibanje za davčno pravičnost Ekvilib Inštituta financirata Evropska unija in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Vsebina sporočila ne odraža stališč financerjev.