O-STA

Odličen uspeh mladih na mednarodni lingvistični olimpijadi

Ljubljana, 7. avgust 2017 - Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) sporoča, da se mladi lingvisti s 15. mednarodne lingvistične olimpijade, ki je med 31. julijem in 4. avgustom potekala v Dublinu na Irskem, v domovino vračajo s celo bero odličij. Slovenijo so zelo uspešno zastopali štirje dijaki.

Med 180 tekmovalci iz 29 držav je bila za naše predstavnike to ena najbolj uspešnih lingvističnih olimpijad, saj so poleg posamičnih odličij osvojili tudi ekipno bronasto kolajno. Srebrno posamično odličje je osvojila Anja Zdovc z Gimnazije Bežigrad. Bronasto posamično odličje bosta v domovino prinesla Aleksej Jurca in Ana Meta Dolinar, oba z Gimnazije Bežigrad. Ana Meta Dolinar pa je osvojila tudi posebno priznanje za najboljšo rešitev. K bronastemu ekipnemu uspehu je pripomogla tudi Maja Bošnjaković s Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica. Na ekipnem tekmovanju so tekmovalci morali prevesti neznano besedilo iz neznanega jezika.

Na olimpijadi so podelili 10 zlatih, 18 srebrnih in 22 bronastih odličij. Ekipo slovenskih dijakov je spremljala dr. Simona Klemenčič.

Več fotografij je na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75