O-STA

Poletni tabor inovativnih tehnologij na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je tudi letos pripravila Poletni tabor inovativnih tehnologij, s širokim naborom delavnic za mlade tehnološke navdušence. Med 21. in 25. avgustom 2017 se je na fakulteti mudilo več kot 180 otrok, razdeljenih v 17 tematskih delavnic z različnih področij elektrotehnike in multimedije. Namen poletnega tabora je mladim omogočiti dostop do in uporabo sodobnih tehnologij na praktičen, inovativen in zabaven način, ter jih spodbuditi k samostojnemu ustvarjanju izdelkov, ki jih bodo lahko uporabili tudi doma.

Ko se spoznavanje elektrotehnike in sodobnih tehnologij preplete z zabavo

Delavnice so bile namenjene različnim starostnim skupinam učencev od 5. razreda osnovne šole do dijakov 3. letnika srednje šole, temeljijo pa na skupnem aktivnem učenju, ki udeležence obogatijo z vsemi potrebnimi temeljnimi znanji. Na sproščen, dinamičen in kreativen način so praktični primeri v kombinaciji s samostojnim delom z najsodobnejšo tehnično opremo, udeležence delavnic vodili v svet sodobne elektrotehnike in multimedije. Ob pomoči izkušenih mentorjev so vsi sodelujoči v enem tednu ustvarili čisto prave izdelke, ki so uporabni doma, v šoli ali na zabavi s prijatelji.

Kaj so počeli mladi umi?

V prijetnem vzdušju so udeleženci raziskovali Internet prihodnosti oz. kako bodo vse stvari za vsakdanjo rabo (avtomobili, gospodinjski aparati, merilniki, ročne ure itd.) v prihodnosti povezane z internetom. V delavnici od Elektronov do zvezd so se ukvarjali z elektromagnetnim poljem vse okoli nas ter govorili o zvezdah in vesolju, črnih luknjah in gravitacijskih valovih. Ena bolj vohunskih delavnic je bila delavnica Satelitski vohuni, kjer so z izdelanim radijskim oddajnikom prestregli signal satelita in prejeli čisto natančne podatke o vremenu. Ena izmed skupin je spoznala Teslin generator strel, se pogovarjala o velikem izumitelju Tesli in si izdelala pomanjšano verzijo Tesline tuljave. Raziskovali so tudi tehnologijo samovozečih vozil in robotski sesalnik predelali v inteligentni avtonomni sistem. Ustvarjalnosti in znanju tukaj še zdaleč ni bilo konca, saj so se udeleženci ukvarjali tudi z električnim kolesom, polnilno postajo na sončne celice, robotskimi vojščaki, postali tehnološki kirurgi in še mnogo drugega.

Poleg poučnih in zabavnih delavnic so se udeleženci odpravili tudi na nekaj ekskurzij v visoko tehnološka podjetja in ustanove, popoldanski in večerni del pa si popestrili s športnimi in družabnimi igrami.