O-STA

Vlada naj gradivo o drugem tiru razkrije v treh dneh

Spoštovani,

Pirati ocenjujemo, da Slovenija potrebuje drugi tir, a smo hkrati mnenja, da je v obliki, v kakršni ga je zdaj zastavila Vlada RS, neekonomičen, absolutno predrag in netransparenten.

Od Vlade RS smo tako prek Ministrstva za infrastrukturo po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja(ZDIJZ) danes zahtevali naslednje ukrepe:

  • Da javno objavi vse dokumente in podatke, na podlagi katerih so naredili izračun gradnje celega projekta drugega tira
  • Da predstavi specifikacijo stroške financiranja drugega tira, še zlasti stroške financiranja s strani zalednih držav (stroški najemanja kreditov in drugi stroški)


Pirati poleg tega pozivamo Vlado RS, naj spremeni Predlog zakona o gradnji in financiranju gradnje proge Koper-Divača(ZPKD) tako, da poveča število neodvisnih predstavnikov civilne družbe v Projektno-finančnem svetu na tri

Gradivo od Vlade RS zahtevamo v treh delovnih dneh.

Čemu? Po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja(ZDIJZ), ima Vlada na voljo za posredovanje omenjenih gradiv sicer 30 dni, toda, glede na to, da se ključni referendum hitro bliža, ne dvomimo, da je v predreferendumski razpravi Vlada RS takšne pozive pričakovala in jih kot dober gospodar že pripravila.

Državljani Republike Slovenije so bili zaradi nesmotrnega razpolaganja z njihovim denarjem v preteklosti že večkrat hudo oškodovani (gradnja avtocest, TEŠ6...) in Pirati menimo, da je treba takšno ravnanje enkrat za vselej končati. Sistem pa moramo v prihodnje oblikovati tako, da bomo sposobni velike infrastrukturne projekte speljati brez korupcije.

Nedopustno je, da Vlada RS na vsak način in s (pre)veliko naglico poskuša zagnati projekt, pri katerem se lahko upravičeno bojimo, da bo znova oškodoval vse Slovence.

Piratska stranka Slovenije