O-STA

Začenja se Svetovno prvenstvo v vožnji dvovpreg v Kobilarni Lipica

V Kobilarno Lipica je prispelo že vseh 82 voznikov iz 23 držav sveta, ki se bodo do nedelje, 24. septembra, potegovali za zlato medaljo na FEI Svetovnem prvenstvu v vožnji dvovpreg v Kobilarni Lipica. Svečano odprtje svetovnega prvenstva bo danes, ob 16. uri, na hipodromu v Lipici z mimohodom, na katerem bodo zaplapolale zastave vseh 23 držav.

Slovenska ekipa

Že v četrtek in petek se bodo najboljši vozniki sveta pomerili v dresurni vožnji. Slovenske barve bodo zastopali trije tekmovalci z lipicanci: Miha Tavčar, Mitja Mahorčič in Klemen Turk. Tako bo Slovenijo prvič zastopala celotna, tričlanska ekipa. Miha Tavčar, voznik z najboljšimi rezultati na svetovnih prvenstvih doslej, vabi ljubitelje športa, naj podprejo slovensko ekipo: "To je tak dogodek, ki se mogoče ne bo ponovil naslednjih ne vem koliko let, tudi srečo imamo, da smo ekipa, da smo trije tekmovalci, kar je že res ena redkost. Prej smo bili vedno po eden ali po dva in ni bila celotna ekipa. Tako da imamo sedaj to srečo, da smo v Sloveniji in še ekipno bomo sodelovali in zastopali Slovenijo."

Pomen svetovnega prvenstva

Svetovno prvenstvo bo največji in najpomembnejši konjeniški dogodek v Sloveniji doslej. Častni pokrovitelj tega izjemnega konjeniškega spektakla bo predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Direktorica Kobilarne Lipica Lorela Dobrinja ob povabilu k ogledu svetovnega prvenstva poudarja pomen tega izjemnega konjeniškega dogodka: "Verjamemo, da bo svetovno prvenstvo povezalo ljubitelje vprežnega športa z vsega sveta in postavilo vožnjo vpreg v središče pozornosti tako slovenske kot mednarodne konjeniške javnosti in v svet poneslo vest o Sloveniji, Krasu ter seveda lipicancu. Vsi tekmovalci in člani ekip bodo pred velikimi izzivi, še posebej na sobotnem maratonu in v nedeljski finalni spretnostni vožnji. Prizadevamo si, da bodo te izzive olajšali dobri tekmovalni pogoji in da jim bo Lipica ostala v spominu po gostoljubnem sprejemu in prijetnem tekmovanju."

Svetovnega prvaka bomo dobili v nedeljo

Svetovnega prvaka bo dal seštevek dresurne, maratonske in spretnostne vožnje. Svečana razglasitev svetovnih prvakov v individualni in ekipni razvrstitvi bo v nedeljo, 24. septembra, predvidoma ob 15.45 na lipiškem hipodromu. Tekmovalne nastope bo vsak večer spremljalo tudi pestro družabno dogajanje v prireditvenem šotoru.