O-STA

Noč raziskovanja v Europarku

Vsak zadnji petek v septembru v več kot 250 mestih po celi Evropi poteka že tradicionalna Evropska noč raziskovalcev. Med sodelujočimi slovenskimi mesti je bil tudi Maribor, ena izmed lokacij pa ponovno nakupovalno središče Europark. Organizatorji so poskrbeli za pester program, s katerim so potešili radovednost obiskovalcev in jim preko zanimivih delavnic, predavanj in eksperimentov prikazali, kako stvari delujejo in kakšna je vloga znanosti v naših življenjih.

Zvok lahko tudi vidimo

Raziskovalci in študentje Univerze v Mariboru so obiskovalce navduševali nad znanostjo s številnimi zabavnimi eksperimenti in predavanji, kjer so med drugim izvedeli več o navidezni resničnosti, računalniški inteligenci in grafiki. Spoznali so tudi samostoječi most in izvedeli, da lahko zvok ne le slišimo, ampak tudi vidimo. Preko posebnih testov so lahko dobili informacijo o lastni obremenjenosti s stresom, si izmerili srčni utrip, raven sladkorja in holesterola v krvi ter izvedeli, zakaj imamo ljudje različnih ras različne nosove, oči in barvo kože.

Poklic raziskovalca in znanstvenika

Obisk Evropske noči raziskovalcev je bil zanimiv tudi za mlade, ki se spogledujejo s kariero raziskovalca. Osrednji namen tega dogodka, ki je v Sloveniji potekal pod sloganom "Znanost za življenje", je poklic raziskovalca, znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. S tem namenom so bili predstavljeni programi financiranja in ukrepi za pričetek in razvoj tovrstne kariere. Nad prireditvijo je bila navdušena tudi Simona Mandl, center managerka Europarka: "Z Univerzo v Mariboru uspešno sodelujemo že 8 let. Izjemno nas veseli, da lahko obiskovalcem z njihovo pomočjo na takšnih dogodkih približamo znanost in jo predstavimo na drugačen, predvsem pa sproščen in interaktiven način."