O-STA

Znanstveni večer Univerze v Novi Gorici

Univerza v Novi Gorici vabi v okviru cikla "Znanstveni večeri" na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Igor D. Gregorič, z naslovom "Mehanska srčna podpora in transplantacija srca pri napredovanem srčnem popuščanju". Predavanje bo potekalo v sredo, 11. oktobra 2017 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Predavanju bo sledil razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral prof. dr. Mladen Franko, prorektor za izobraževanje Univerze v Novi Gorici.

Pri srčnem popuščanju srce ne more več prečrpavati dovolj velike količine krvi po telesu za presnovne potrebe, zato so organi slabo preskrbljeni s kisikom in hranilnimi snovmi. Neustrezna prekrvitev organov sproži vrsto reakcij v telesu, ki so sprva koristne, če pa trajajo dlje časa, so škodljive in odgovorne za slabše delovanje srca.

V začetnem stadiju srčnega popuščanja se le-to zdravi večinoma z zdravili. Zdravljenje z zdravili je namenjeno odstranjevanju težav in izboljšanju kakovosti življenja, preprečevanju napredovanja srčnega pešanja in podaljševanju preživetja bolnikov. Ko pa srčno popuščanje kljub zdravljenju z zdravili napreduje in so bili izrabljeni vsi načini neinvazivnega zdravljenja, ostane le še zdravljenje s pomočjo mehanske srčne podpore ali transplantacija srca kot možna oblika zdravljenja srčnega popuščanja z namenom podaljševanja bolnikovega življenja.

V predavanju bodo podrobno pojasnjeni načini in rezultati takega zdravljenja.

Vljudno vebljeni!

Dodatne informacije:

Andreja Leban, Stiki z javnostmi
T: 05 3315 397
E: andreja.leban@ung.si