O-STA

Pirate zanima, kaj bosta Šarec in Pahor storila glede KPK?

Kandidati za mesto predsednika republike Slovenije so še pred drugim krogom obljubljali veliko stvari, za katere, če bi bili izvoljeni, sploh ne bi imeli pooblastil.

Eno redkih pomembnih pooblastil, kjer pa predsednik RS ima veliko moč, je imenovanje vodstva Komisije za preprečevanje korupcije(KPK), ki ga za dobo šestih let po predhodnem mnenju posebne izbirne komisije, imenuje predsednik države. Ta aspekt predsedniške funkcije je nam, Piratom, tudi najbolj zanimiv.

Pirati menimo, da je zdajšnji predsednik Borut Pahor v času svojega mandata, tako z delovanjem, kot s preračunano pasivnostjo, povzročil slovenski državi in državljanom ogromno škode. Najhuje pa je dobrobit interesov varne in pravne države prizadela predsednikova odločitev, da za predsednika imenuje Borisa Štefaneca, kot so ob njegovem imenovanju zapisali v Delu: "relativno neznanega pravnika, zato je njegovo imenovanje na čelo KPK posebno presenečenje". Pirati ocenjujemo, da je delo g. Štefaneca naravnost katastrofalno.

KPK je v treh letih zapustilo več kot pol zaposlenih, vse odmevnejše zadeve, sprejete pod predsednikovanjem g. Štefaneca (zadeve Fišer Zalar, Praprotnik, Alenka Bratušek ...) so padle na sodišču.

V več primerih je Štefanec o določenih zadevah, ki so bile na sodišču prepoznane kot nezakonite, odločal kar sam, čeprav naj bi bila komisija kolegijski organ. Taka zadeva je npr. razkritje honorarjev, zaradi katerih je odstopila Stanka Setnikar Cankar s položaja ministrice za šolstvo.

Glede na dostopne informacije Pirati trdimo, da Štefanec slabo vodi KPK, nima kadrovskih in menedžerskih znanj, ne zna reševati problemov v kolektivu, dopušča in podpira neetične ali celo nezakonite prakse.

Kar je najhuje in zaradi česar bi moralo biti vodstvo KPK takoj razrešeno, pa je vtis, da KPK pod zdajšnjim vodstvom praktično ne preganja sistemske (politične) korupcije.

Predsedniškima kandidatoma, ki sta prišla v drugi krog, Borutu Pahorju in Marjanu Šarcu, smo Pirati tako v torek 7.11 poslali naslednja javna vprašanja:

• Kako ocenjujete delo KPK?

• Ali bo predsednik Republike prevzel (oz. ali bi po vašem mnenju moralprevzeti) odgovornost za imenovanje predsednika KPK?

• Kako komentirate odstop namestnice predsednika KPK Alme Sedlar? Kako komentirate dejstvo, da so od časa imenovanja Borisa Štefaneca odstopili že trije namestniki?

• Ali bi moral poseči v trenutno stanje na KPK in če da, na kakšen način?

• Na kakšen način boste kot predsedniški kandidat posegli v trenutnostanje v KPK in kdaj? Ali pa nameravate pustiti trenutno stanje do konca mandata g. Štefaneca (31. marca 2020)?

Odgovore bomo javno objavili, ko jih bomo prejeli.

Pirati