O-STA

Velenjska knjižna fundacija predstavlja prvo knjigo nove žepne knjižne zbirke kratkih potopisov velenjskih popotnikov in rezidenčnih zapisov v Velenju gostujočih književnikov

Velenje, Vila Bianca, 16. novembra 2017 ob 18. uri

Vabljeni na predstavitev žepne knjige kratkih potopisov velenjskih popotnikov

"Velenjčani potujejo, književniki gostujejo v Velenju"

V prvi knjigi žepne knjižne zbirke so objavljeni izbrani kratki potopisi šestih velenjskih popotnikov - Boruta Koruna, Sare Vučkovič, Aleksandre Bellian Duszynske, Tine Felicijan, Vlada Vrbiča, Urške Zupančič - ter rezidenčni zapis v Velenju gostujočega bosanskega književnika Mila Jukića. Morda bodo njihove potopisne zgodbe komu v navdih za potovanja na Novo Zelandijo, v Burmo, ZDA, Bolivijo, Čile, Peru, Argentino, Indijo, Gambijo ... rezidenčni zapis tujega književnika morda koga privabi na obisk Velenja! - Predstavitev knjige tudi v elektronski izdaji za e-bralnike.

Z novo žepno knjižno zbirko kratkih potopisov Velenjčani potujejo, književniki gostujejo v Velenju želimo pri Velenjski knjižni fundaciji omogočiti velenjskim popotnikom, da ubesedijo in dokumentirajo svoje pustolovščine s popotovanj, s čimer lahko izrazijo svoje ustvarjalno pisanje in širijo poznavanje potopisa kot literarnega žanra.

Potopisi so naše okno v svet tudi in predvsem takrat, kadar sami zaradi različnih razlogov ne moremo kar na hitro pripraviti kovčkov in se odpraviti na drug konec sveta. Lahko pa skupaj z avtorji kolesarimo po širnih planjavah, se prebijamo skozi puščave in džungle, plujemo po morjih, zadržujemo dih ob vznemirljivih prigodah in nevarnih pustolovščinah, utrnemo tudi kakšno solzo ganjenosti in spoznavamo, da ljudje v državah, ki jih mogoče ne bomo nikoli obiskali, niso kaj dosti drugačni od nas. - Ob vsem tem pa je dobrodošel tudi "pogled tretjega" na naš košček sveta - Velenje, ki ga domačini jemljemo kot samoumevnega in niti ne znamo ceniti njegovih posebnosti in lepot. Zato smo se odločili, da v to in prihodnje izdaje zbirke (predvidoma vsako leto z izbranimi šestimi kratkimi potopisi velenjskih popotnikov) vključimo tudi rezidenčni zapis enega izmed književnih ustvarjalcev, ki so oz. bodo gostovali na mednarodni književniško-prevajalski rezidenci v Velenju (vzpostavljeni od leta 2007 v organizaciji Velenjske knjižne fundacije).

In ne nazadnje na tem mestu vsaj informativno: v Velenju od leta 2017 v organizaciji Velenjske knjižne fundacije in partnerske Čitalnice Pri pesniški duši podeljujemo vseslovensko književno nagrado "krilata želva" za najboljši slovenski knjižni potopis preteklega leta (prva nagrajenka je bila Agata Tomažič).

Ivo Stropnik in Urška Zupančič, urednika žepne knjižne zbirke

Velenjčani potujejo, književniki gostujejo v Velenju

www.uvkf.si

kabinet@uvkf.si