O-STA

Vabljeni na dogodke petih založb Kooperative THD na 33. Slovenskem knjižnem sejmu

Vabljeni na dogodke petih založb Kooperative THD na 33. Slovenskem knjižnem sejmu

Kooperativa THD (Založba Sophia, Založba Krtina, Založba /*cf., Studia humanitatis in Društvo za teoretsko psihoanalizo) na Pisateljskem odru 33. Slovenskega knjižnega sejma, Velika sprejemna dvorana Cankarjevega doma

SREDA, 22. november, 15.05-16.00

Društvo za teoretsko psihoanalizo, Krtina in Sophia

ČEMU HEGEL V TEM BORNEM ČASU?

Tema: Hegel

(ob ponatisih Fenomenologije duha G. W. F. Hegla in Heglove Fenomenologije duha Mladena Dolarja, izidu Heglovih Predavanj o estetiki III: Kiparstvo in Znanosti logike III. v zbirki Analecta ter Orisa filozofije pravice v zbirki Temeljna dela in Heglove drhali Franka Rude v zbirki Naprej!)

Govorca: Mladen Dolar in Zdravko Kobe

Moderator: Jure Simoniti

Pogovor o akutni in kronični aktualnosti Heglove filozofije. Za izhodišče bo služil Adornov stavek, da bi bilo treba plehkemu vprašanju, kaj pomeni Hegel za sedanjost, postaviti nasproti vprašanje, kaj bi naša sedanjost pomenila za Hegla ...

ČETRTEK, 23. november, 19.10-20.00

Studia humanitatis in Založba /*cf.

ČIGAVO URBANO?

Tema: Novi urbanizem

(ob izidu Nove muzike v New Yorku Iča Vidmarja v zbirki Apes in Novega urbanega vprašanja Andyja Merrifielda v Rdeči zbirki)

Govorca: Ičo Vidmar in Klemen Ploštajner

Moderator: Jože Vogrinc

Poudarjanje prostorskosti kot temeljne razsežnosti družbenih bojev in prizadevanje za strožjo konceptualizacijo urbanizacije sveta sta med bistvenimi sestavinami sodobnega kritičnega družboslovja. Nekaj prevodom temeljnih del, kot sta Lefebvrova Produkcija prostora (Studia humanitatis) in Planet slumov Mikea Davisa (Založba /*cf.) sta se pred kratkim pridružila prevod Merrifieldovega Novega urbanega vprašanja (Založba /*cf.) in analiza učinkov gentrifikacije na glasbenike, Nova muzika v New Yorku Iča Vidmarja (Studia humanitatis). Kako ustrezno razumeti urbanizacijo sveta na ravni vsakdanjega življenja v mestu?

PETEK, 24. november, 14.00-15.00

Sophia in Studia Humanitatis

PRVIH STO LET OKTOBRSKE REVOLUCIJE

Tema: 100-letnica oktobrske revolucije

(ob izidu knjige Boljševiki prihajajo na oblast Alexandra Rabinowitcha v zbirki Naprej!, posebni izdaji revije Borec s tematskim naslovom Oktober 1917-2017 ter Države in revolucije in drugih spisov iz leta 1917 Vladimirja Iljiča Lenina v Zeleni zbirki)

Govorca: Lev Centrih in Jože Vogrinc

Moderator: Sašo Furlan

Okrogla obletnica oktobrske revolucije kljub poplavi z njo povezanih dogodkov in publikacij povzroča nelagodje. V deželi, kjer se je ta revolucija zgodila, bi jo najraje pozabili, desnica se je o njej naveličala razpravljati, levica pa ne zna prepričljivo pojasniti, zakaj v njej še vedno vidi izhodišče za razmislek o nujnih korenitih spremembah sodobnega sveta. Najnovejše publikacije založb Sophia in Studia humanitatis ponujajo bogato zgodovinsko in teoretsko gradivo, s katerim je mogoče pojasniti, zakaj so radikalne ideje in politične prakse Rdečega oktobra za današnji čas popolnoma neznosne.

SOBOTA, 25. november, 14.00-15.00

Založba /*cf. in Sophia

ALI OBSTAJA MOŽNOST ENOTNE PALESTINSKO-IZRAELSKE DRŽAVE?

Tema: Izraelsko-palestinsko vprašanje

(ob izidu knjig Zapiski o okupaciji Erica Hazana v zbirki Varia ter Ameriška zunanja politika in njeni snovalci Perryja Andersona v zbirki Naprej!)

Govorca: Nikolai Jeffs in Primož Šterbenc

Moderator: Erik Valenčič

Bližnji vzhod v letu 2017 obeležuje tri pomembne in usodne obletnice. Letos mineva natanko 100 let od Balfourjeve deklaracije iz leta 1917, s katero je bila Judom obljubljena država na ozemlju Palestine. Letos je minilo 70 let od neslavno propadlega načrta Združenih narodov iz leta 1947 o delitvi Palestine na judovski in arabski del. In letos je tu še 50. obletnica junijske vojne, ki predstavlja začetek okupacije, ne le Zahodnega brega in Gaze, ampak tudi Golanske planote ...

NEDELJA, 26. november, 15.00-16.00

Založba /*cf.

KAKO JE JAKA RACMAN POSTAL FAŠIST?

Tema: Družbena kritika in politična (ne)korektnost v stripu

(ob izidu knjige Kako je Jaka Racman postal fašist Iztoka Sitarja v zbirki Varia)

Govorca: Iztok Sitar in Izar Lunaček

Moderatorka: Ana Bogataj

Premišljevali bomo o družbeni kritiki in političnih anomalijah, ki se pojavljajo v mladinskih in humorističnih stripih ter grafičnih romanih za odrasle, secirali imperializem v Disneyjevih stripih, šovinizem v Asterixu in rasizem v Tintinu. Med domačimi avtorji se bomo posvetili prvemu antifašističnemu stripu iz leta 1927, partizanskemu stripu, razcvetu satiričnega stripa po informbiroju, Gatnikovi Magni Purgi in Lavričevim družbenokritičnim stripom iz devetdesetih let. Zanimivo pri slovenskem stripu je namreč to, da se je družbenokritični strip pojavil hkrati s humorističnim in pustolovskim, kar je unikum v evropskem in svetovnem merilu, zato imamo v primerjavi s tujino tudi toliko družbeno angažiranih del.

Vse knjige z dogodkov bo možno tudi kupiti po ugodnih sejemskih cenah in sicer na stojnici Kooperative THD na Akademski četrti knjižnega sejma (zraven Pisateljskega odra).

Vabljeni!