O-STA

Simbioza BTC City Lab: vrata v informacijsko družbo za starejše

Danes, 29. novembra 2017, je zaživelo inovativno stičišče tehnologij za starejše: Simbioza BTC City Lab. Gre za prvi tovrstni prostor v Sloveniji, ki je v spodnji etaži Emporiuma v BTC Cityju Ljubljana nastal v partnerskem sodelovanju družbe BTC in Zavoda za medgeneracijsko sodelovanje Simbioza Genesis Ljubljana. Poleg otvoritve prostora so na dogodku potekale že prve delavnice uporabe pametne tehnologije. Brezplačni programi za starejše od 50 let se sicer začenjajo 4. decembra 2017.

Otvoritev inovativnega središča Simbioza BTC City Lab pomeni nov korak v smeri medgeneracijskega sodelovanja. Družba se sooča z izzivi hitrega staranja in še hitrejšega tehnološkega napredka. Oboje krepi prepad med različnimi starostnimi skupinami in povečuje možnost družbene izključenosti. Za spodbujanje vključujoče informacijske družbe sta socialno podjetje Simbioza Genesis in družba BTC združila moči in zasnovala inovativno središče Simbioza BTC City Lab, kjer lahko starejši od 50 let spoznavajo napredne in pametne tehnologije, rešitve, naprave in izdelke za vsakdanje življenje. Prostor je namenjen izobraževanju in druženju ter razvoju novih (podjetniškh) idej.

Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, je izpostavil naklonjenost podjetja prebojnim idejam: "V družbi BTC v sodelovanju s partnerji pod okriljem ABC pospeševalnika in ABC Huba že sedaj omogočamo razvijanje inovativnih zamisli zagonskim podjetjem in ambicioznim posameznikom. Prepričan sem, da medgeneracijsko sodelovanje koristi vsem. Na eni strani mladim, ki prinašajo svež veter v poslovno okolje, pa tudi starejšim, katerih glavno bogastvo so izkušnje. Zato me veseli, da v družbi BTC skupaj s Simbiozo Genesis pod okriljem novega kreativnega središča Simbioza BTC City Lab spodbujamo podjetniške zgodbe, izobraževanje in vključevanje starejših v informacijsko družbo."

Ana Pleško, direktorica socialnega podjetja Simbioza Genesis, je poudarila, da je sodelovanje prava smer za spodbujanje medgeneracijskega sožitja: "Energijo mladosti in izkušnje modrosti združujemo v novo zgodbo. Z inovativnim središčem naslavljamo izzive dolgožive družbe- od zaposlovanja starejših do digitalnega razkoraka med generacijami. Glede na trenutno stanje trga dela potrebujemo nujne prilagoditve, zato pri Simbiozi pospešeno razvijamo nove družbene rešitve za socialno reaktivacijo starejših od 50. Zavedamo se, da starejši nosijo ogromno znanja in izkušenj, ki ostaja neizkoriščen potencial in kapital, če nimajo priložnosti tega predajati in razvijati. In čeprav obstaja dejstvo, da se starejših delavcev delodajalci otepajo, so ravno uspešna podjetja največkrat tista, ki znajo izkoristiti znanja in veščine, prednosti vseh generacij.."

Na dogodku je zbrane poleg organizatorjev Simbioze Genesis in družbe BTC nagovoril tudi Robert Drobnič, vodja Sektorja za načrtovanje regionalnega razvoja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Uvodnim pozdravom so sledile interaktivne predstavitve partnerjev in testiranje prvih. Obiskovalci so se udeležili delavnic za uporabo pametnih telefonov in tablic Samsung ter kuhanja v pametni kuhinji Gorenje. Ogledali so si prikaz uporabe interaktivnih tal podjetja Inovatio, skočili v virtualni svet z očali za navidezno resničnost Snaut in preizkusili pametno aplikacijo za zdravje 24alife.

Trije programi za osvojitev e-veščin, razvoj idej in mentorstvo

V okviru Simbioze BTC City Lab-a se bodo izvajali različni brezplačni programi. S 4. decembrom 2017 se začnejo aktivnosti pod okriljem prvega programa Tretja kariera. V okviru delavnic bodo udeleženci osvajali e-veščine in se seznanili z uporabo sodobnih tehnologij in izdelkov. Decembra bodo izobraževanja potekala v povezavi z različnimi temami, kot so računalniška tehnologija, telefonija, e-storitve in e-produkt, digitalna fotografija, avdio-video tehnologija in pametni gospodinjski aparati. Poleg izobraževanj, bodo obiskovalcem v programu na voljo pred-upokojitvene dejavnosti kot spodbuda zaposlenim pri načrtovanju čim manj stresnega prehoda v upokojitev. Vsak bo imel možnost najeti tudi osebnega nakupovalnega asistenta.

Temu bo sledil program Accelerator 55+. Ta je namenjen starejšim od 55 let, ki želijo vstopiti v svet zagonskih podjetij in razvijati svoje ideje, produkte in projekte. Hkrati je to tudi program za starejše iskalce zaposlitve. V okviru programa bodo udeleženci vključeni bodisi v reševanje aktualnih družbenih izzivov, ki se dotikajo starejših, bodisi v sodelovanje pri razvoju novih ali izboljševanje obstoječih storitev in izdelkov za starejše.

Ker imajo izkušnje starejših veliko vrednost, se bo kot tretji izvajal progam Senior pripravnik. V okviru tega bodo upokojenci vključeni v pripravniške programe podjetij, in sicer v vlogi izkušenih svetovalcev.

Več o dejavnostih inovativnega središča Simbioza BTC City Lab in informacije o delavnicah najdete prek www.simbiozalab.com.

Fotografije so na voljo na povezavi. Avtor fotografij: Iztok Dimc.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si