O-STA

Piratski imamo zakon o legalizaciji in regulaciji konoplje!

Pirati lahko oznanimo, da imamo izdelan strokovno pretehtan zakon o legalizaciji in regulaciji konoplje. Ena večjih zgodb, ki jo aktivno peljemo že mesece, je tik pred (parlamentarnim) vrhom.

Poleg dejstva, da smo pripravili predlog, ki med stroko uživa veliko podporo, pa tudi omenjeni zakon, vse večji pritisk na politično polje pomeni tudi peticija, ki jo je podprlo več kot 15.000 potrjenih podpisov podpornikov, ki se jim vsak dan pridružijo novi.

Zakon v celoti sloni na piratskem modelu popolne legalizacije in regulacije konoplje, peticija pa je aktualna do predaje zakona v parlamentarno obravnavo. Vse do takrat jo podporniki še lahko podpišete.

Pobudo smo preoblikovali v zakon predvsem zato, ker smo med zbiranjem podpisov zaznali ogromno podporo ne le za medicinsko, ampak tudi za popolno legalizacijo in regulacijo konoplje.

Pri tem so s Pirati sodelovali tudi SMC Mladi, ki so izrazili pripravljenost pomagati pri oblikovanju zakona na podlagi piratskega modela. Ta zakon smo pretekle mesece skupaj pisali, sedaj mu dodajamo še zadnje izboljšave. Celotno besedilo bomo javno objavili, ko ga, skupaj s peticijo in skoraj 20.000 podpisi, predamo predsedniku Državnega zbora Milanu Brglezu.

Prav tako Pirati v tej fazi oznanjamo, da se nam lahko vsak, ki ima ustrezno strokovno znanje ali pa je temeljit spletni raziskovalec, ki veliko da na preverjena dejstva, še vedno pridruži in tako prispeva k piljenju zadnjih podrobnosti zakona.

Pirati smo pretekle mesece, najbolj intenzivno pa pretekle tedne, na številnih srečanjih nagovarjali parlamentarne stranke, naj našo pobudo podprejo. Nastopamo z argumenti; med drugim se lahko pohvalimo, da imamo zakon in pričakujemo, da ga bodo vse napredne politične struje v državi tudi podprle, ter da Slovenija na tem področju ne bo znova zadnja.

Več gospodarske pobude, manj kriminala

Glavni momenti našega modela popolne legalizacije in regulacije konoplje bodo omogočiti svobodno in varno uporabo izdelkov iz konoplje v medicinske, industrijske in rekreativne namene. Piratski predlog bo prispeval k dvigu gospodarske rasti in novim delovnim mestom, povečanju državnega proračuna, zmanjšanju negativnih učinkov rekreativne rabe, povečani turistični privlačnosti Slovenije, razbremenitvi sodišč in policije ter zmanjšanju kriminala.