O-STA

Znane slovenske ekipe za evropsko naravoslovno olimpijado, ki bo potekala v Ljubljani

Zaključilo se je državno tekmovanje iz znanja naravoslovja

Ljubljana, 31. januar 2018 Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je razglasila zmagovalce 6. državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki je namenjeno dijakom prvega in drugega letnika srednjih šol. Za zlata in srebrna priznanja se je na ljubljanski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v nalogah s področja biologije, kemije in fizike pomerilo 100 dijakov in dijakinj iz cele Slovenije. Mesto na državnem tekmovanju so si prislužili na šolskih izbirnih tekmovanjih, ki so potekala v novembru 2017, udeležilo pa se jih je 577 srednješolcev. Največ znanja s področja naravoslovja je prikazal Luka Hadl z Gimnazije Novo mesto in tako osvojil prvo mesto. ZOTKS je skupno podelila 14 zlatih in 22 srebrnih priznanj.

"Čestitam zmagovalcem z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja, ki bodo zastopali slovenske barve na evropski naravoslovni olimpijadi. Ta bo letos potekala v Sloveniji, na kar smo izredno ponosni. Ljubljana bo tako med 28. aprilom in 5. majem gostila najboljše mlade naravoslovce iz cele Evrope," je povedala mag. Katja Stopar, koordinatorka priprav na evropsko naravoslovno olimpijado. "Naravoslovna olimpijada je odlična priložnost za promocijo naravoslovja in znanosti med mladimi, ki jih želimo spodbuditi k večjemu udejstvovanju na teh področjih. Poleg promocije naravoslovja pa je pomembno tudi medsebojno sodelovanje, saj bodo znanstvene dosežke tudi v prihodnosti dosegali mladi, ki bodo s skupnimi močmi reševali probleme."

Najboljših šest tekmovalcev z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja bo sestavljalo ekipi, ki bosta slovenske barve zastopali na evropski naravoslovni olimpijadi The European Union Science Olympiad (EUSO). Gostiteljica letošnje 16. evropske naravoslovne olimpijade je Slovenija. Kot gostiteljica pa ima Slovenija pravico še do dveh dodatnih ekip na olimpijadi, ki pa bosta na tekmovanju nastopali izven konkurence. Najboljši mladi evropski naravoslovci se bodo tako med 28. aprilom in 5. majem 2018 pomerili v Ljubljani. Iz vsake države Evropske unije lahko tekmujeta po dve ekipi, sestavljeni iz treh dijakov in dijakinj, kot država gostiteljica pa lahko Slovenija tekmuje s štirimi ekipami. Ekipe tekmujejo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja - biologije, kemije in fizike.

Evropska naravoslovna olimpijada je bila prvič organizirana leta 2003, Slovenija se je na posebno povabilo tekmovanju pridružila leta 2007. Lani je Slovenija na tekmovanju sodelovala šestič z dvema ekipama, ki so ju sestavljali najboljši tekmovalci z državnega tekmovanja iz znanja naravoslovja. Med 50 ekipami iz 24 držav sta naši ekipi na Danskem osvojili srebrno in bronasto medaljo. Letos bo tako Slovenija s svojimi tekmovalci sodelovala že dvanajstič. Do sedaj so slovenske ekipe na evropski naravoslovni olimpijadi osvojile 12 bronastih, sedem srebrnih in eno zlato odličje.

Na letošnjo evropsko naravoslovno olimpijado so se uvrstili (v konkurenci):

ImePriimekSrednja šolaMentor
LukaHadlGimnazija Novo mestoBranka Klemenčič
VladimirSmrkoljGimnazija BežigradBarbara Vencelj
TevžLotričGimnazija KranjTatjana Mohar
GašperKoširGimnazija KranjTatjana Mohar
GregorGajičGimnazija BežigradPetra Starbek
Ana MetaDolinarGimnazija BežigradSaša Cecowski

Na letošnjo evropsko naravoslovno olimpijado so se uvrstili (izven konkurence):

ImePriimekSrednja šolaMentor
MarcelMalovrhGimnazija KranjTatjana Mohar
NinaTežakSrednja šola ČrnomeljMarko Rožič
UršaKondaSrednja šola ČrnomeljMarko Rožič
SebastjanKordišGimnazija Škofja LokaMojca Tolar
IzidorGregoričSrednja šola Slovenska BistricaMarko Žigart
SimonBukovšekGimnazija Škofja LokaMojca Mravlja

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75