O-STA

Prva seja Sveta Vlade RS za Slovence po svetu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v petek, 16. februarja 2018, udeležil prve seje Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu v novi sestavi, ki jo je sklical predsednik Vlade RS dr. Miroslav Cerar.

Seja je bila namenjena izmenjavi informacij o dejavnostih organizacij Slovencev po svetu ter dosežkom in ključnim izzivom, s katerimi se soočajo Slovenci v državah, v katerih živijo.

Seje so se poleg predsednika Vlade in ministra Žmavca udeležili še ministrica dr. Maja Makovec Brenčič (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport), ministrica mag. Mateja Vraničar Erman (Ministrstvo za finance), minister Tone Peršak (Ministrstvo za kulturo) ter državna sekretarja Andrej Logar (Ministrstvo za zunanje zadeve) in dr. Aleksandra Pivec (Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu).

11 članic in članov Sveta (ki predstavljajo slovenske skupnosti v Severni in Južni Ameriki, Avstraliji in Evropi - vključno z državami na tleh nekdanje Jugoslavije) je razpravljalo o vprašanjih, povezanih z davčno problematiko, državljanstvi, ohranjanjem slovenskega jezika in arhivov društev v svetu in drugih temah.