O-STA

Maribor proti nacističnim in fašističnim simbolom

Dvorana mestne četrti Nova vas je v torek, 10.aprila gostila četrto v seriji j avnih tribun o pobudi Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov.

Na tokratnem dogodku so svojo izhodišča v podporo pobudi predali pobudnik Marijan Križman, podpredsednik ZZB NOB Slovenije, borčevski generalni sekretar Aljaž Verhovnik ter gostje dr. Marjan Žnidarič, predsednik ZB za vrednote NOB Maribor, poslanec DeSUS v Državnem zboru Uroš Prikl in Urška Breznik iz Pekarne Magdalenske mreže.

Po uvodni predstavitvi Zveze združenj borcev in pobude za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov, sta borčevski podpredsednik in generalni sekretar besedo predala lokalnim sodelujočim in antifašističnim aktivistom. Uvodoma sta poudarila tudi, da pobuda ne prinaša samo zakonske prepovedi uporabe fašističnih simbolov, ampak prepoveduje tudi sovražni govor v medijih in na političnem parketu ter ustanavljanje, podporo, financiranje, usposabljanje in oboroževanje paravojaških strankarskih vojska.

Pobudo, tako Križman, je Zveza že predstavila vsem levim in levo sredinskim strankam, ki so idejo že podprle. "Z Levico, SMC, SD in DeSUS bomo po volitvah nadaljevali s pogovori."

Gostje sogovorniki so se strinjali, da mora pobuda temeljito nasloviti tudi novodobna fašistična, nacistična in desničarska gibanja ter, še bolj pomembno, spregovoriti o osiromašenem izobraževalnem sistemu, ki mlade uči revizionirane zgodovine, v kateri antifašistično gibanje v času NOB ni imelo revolucionarne vloge v širšem političnem gibanju proti imeprializmu. Bolj kot zgolj simboliko, tako udeleženci tribune, je potrebno osvetliti problematiko družbene, politične in gospodarske klime, ki ustvarja pogoje za fašizem in nacizem.

ZZB NOB Slovenije bo do konca aprila pripravilo podobne javne tribune še v Novi Gorici, Kranju, Velenju in Trbovljah.