O-STA

To so naši najboljši bodoči inženirji, ki nas bodo zastopali v regionalnem finalu

Ljubljana, 17. maj 2018 - Danes so Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, družba Siemens d.o.o. ter Slovenska sekcija IEEE - študentska veja Ljubljana razglasili najboljše tri ekipe bodočih inženirjev, ki bodo 2. junija letos Slovenijo zastopale na regionalnem finalu projekta PLC+ Challenge 2018 ter svoje znanje in inovativnost pomerile z najboljšimi študenti s Hrvaške in iz Srbije. Projekt PLC+ Challenge v Sloveniji poteka že tretje leto, slovenski partnerji pa si skupaj s partnerji iz regije z njim prizadevajo perspektivne bodoče inženirje čim bolje pripraviti na delo v realnem okolju, jim ponuditi nova znanja in jih tako narediti konkurenčnejše na trgu dela.

Z izzivom, na katerem smo izbirali nacionalne finaliste, so se najuspešneje spopadle ekipe v sestavi Alen Čaušević, Blaž Bertalanič in Matej Langus, drugo ekipo sestavljajo Miloš Antić, Jovancho Grozdanovski in Marko Kastelic, tretja finalista pa sta Jakob Makovac in Rok Tavčar. Svoje rešitve je sicer predstavilo 11 ekip, ki so na tekmovanju sodelovale zato, da pridobijo nove izkušnje, mnogi tekmovalci pa poudarjajo, da so s tem pridobili ne le novo znanje, ampak tudi boljše zavedanje pomena timskega dela.

Študentje v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji imajo skozi projekt PLC+Challenge priložnost teoretične nadgradnje znanja o delu s programirljivimi logičnimi krmilniki (PLC) ter izpopolnjevanja tega znanja s pomočjo vodilne PLC programske opreme na praktičnih nalogah, ki odločajo o zmagovalcih. V teoretičnem delu so prisluhnili predavanjem, v praktičnem delu pa so se spopadli z nalogo, ki je bila enaka za vse študente v regiji. "Tekmovalne ekipe so morale avtomatizirati poenostavljen šaržni reaktor, kakršen se uporablja v kemični, farmacevtski in prehrambeni industriji. Poskrbeti je bilo treba za ustrezno koračno izvedbo procesa in za natančno regulacijo temperature ob čim manjši porabi energije.", je letošnji izziv opisal predsednik komisije, ki je ocenjevala študentske rešitve, izr. prof. dr. David Nedeljković s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Tri najboljše ekipe iz Slovenije so se uvrstile v finale 3. regionalnega študentskega projekta PLC+ Challenge, v katerem se bodo neposredno pomerile z najboljšimi ekipami s Hrvaške in iz Srbije, in ki bo letos potekal v Ljubljani. Najboljše tri ekipe v regiji, ki bodo za nagrado prejele strokovno potovanje v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc, bodo znane 2. junija letos, potem ko bodo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani potekale javne predstavitve njihovih rešitev tekmovalne naloge.