O-STA

V Braziliji bodo posadili najstarejšo slovensko vinsko trto

Na pobudo organizatorja vinskega sejma Wine South America in v sodelovanju z Mestno občino Maribor in veleposlaništvom ter vinsko kletjo, ki deluje na brazilskem trgu, Puklavec Family Wines, se bosta posadila dva cepiča najstarejše vinske trte v "Svetovnem vinogradu" v Braziliji, ki je hkrati tudi največja privatna zbirka vinskih trt v Latinski Ameriki.

V sklopu mednarodnega vinskega sejma Wine South America, ki bo potekal od 26. do 29. septembra v mestu Bento Gonçalves v zvezni državi Rio Grande do Sul, bosta slavnostno posajena dva cepiča najstarejše slovenske trte, ki sta bila donirana s strani Mestne občine Maribor. Prvi cepič bo zasajen v ampelografskem vrtu, ki je v lasti vinske kleti Dal Pizzol in se nahaja v okrožju Faria Lemos v mestu Bento Gonçalves. Ampelografsko zbirko sestavlja 400 različnih vinskih trt iz 30 držav in se imenuje Svetovni vinograd (Vinhedo do Mundo) in je hkrati tudi ena izmed treh največjih tovrstnih privatnih zbirk na svetu ter največja v Latinski Ameriki. Drugi cepič bo zasajen v Fundaparque, parku za prireditve in razvoj Bento Gonçalvesa, v sklopu katerega se bo tudi odvijal vinski sejem Wine South America. Dogodka ob zasaditvi trt se bodo udeležili visoki predstavniki lokalnih oblasti, diplomatski zbor kot tudi slovensko veleposlaništvo ter predstavnica vinske kleti Puklavec Family Wines, Tatjana Puklavec.

Na vinskem sejmu bodo prisotna tudi slovenska vina iz vinske kleti Puklavec Family Wines, ki v Braziliji že žanje številne uspehe. Njihovo vino Sauvignon Blanc je bilo leta 2016 razglašeno kot najboljše uvoženo belo vino, ki je tudi letos zasedlo prvo mesto v kategoriji belih in rose vin. V kleti uspeh na brazilskem trgu pripisujejo prav svežemu stilu vin, ki se odlično ujema z vročimi klimatskimi pogoji in brazilsko kulinariko. Brazilci so zelo odprt narod, ki rad eksperimentira in spoznava različne kulture, kar dokazuje tudi pestra mednarodna zbirka trt v Svetovnem vinogradu.