O-STA

V Braziliji posadili najstarejšo vinsko trto na svetu

Brasilia, 27. september 2018 - V sklopu mednarodnega vinskega sejma Wine South America, ki poteka od 26. do 29. septembra v mestu Bento Gonçalves na jugu Brazilije so včeraj slavnostno posadili dva cepiča najstarejše slovenske trte, ki sta bili donaciji Mestne občine Maribor.

Prvi cepič je bil zasajen v ampelografskem muzeju, ki je v lasti vinske kleti Dal Pizzol v mestu Bento Gonçalves v zvezni državi Rio Grande do Sul. Ampelografski muzej z imenom Vinhedo do Mundo oz. Svetovni vinograd se ponaša z zbirko 400 - ih različnih vinskih trt iz 30 - ih držav in je hkrati tudi ena izmed treh največjih tovrstnih privatnih zbirk na svetu ter največja v Latinski Ameriki.

Drugi cepič je bil zasajen na razstavišču Fundaparque v mestu Bento Gonçalvesa, v sklopu katerega se odvija te dni vinski sejem Wine South America. Dogodka ob zasaditvi trt so se udeležili visoki predstavniki lokalnih oblasti, diplomatskega zbora, s slovenskega veleposlaništva, direktorica marketinga in prodaje vinske kleti Puklavec Family Wines, Tatjana Puklavec ter številni novinarji.

Na vinskem sejmu se s svojo stojnico predstavljajo slovenska vina iz vinske kleti Puklavec Family Wines, ki v Braziliji žanje številne uspehe. Njihovo vino Sauvignon Blanc je bilo leta 2016 razglašeno kot najboljše uvoženo belo vino, letos pa je zasedlo prvo mesto v kategoriji belih in rose vin. Uspeh vin Puklavec Family Wines na brazilskem trgu lahko pripišemo svežemu okusu vin, ki se odlično ujema z brazilskimi vročimi klimatskimi pogoji in kulinariko. Brazilci so zelo odprt narod in radi sprejemajo ter preizkušajo novosti drugih kultur, kar dokazuje tudi pestra mednarodna zbirka trt v ampelografskem muzeju Svetovni vinograd.

Najstarejša trta na svetu še danes domuje pred Hišo Stare trte v osrednjem delu starega mestnega jedra na Lentu v Mariboru. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi sadove. Stara trta predstavlja simbol bogate vinske kulture Maribora, Štajerske in Slovenije. Zgodovinska Hiša Stare trte kot tudi Stara Trta sta uvreščni na UNESCO-v seznam dediščine človeštva

Donacijo dveh cepičev najstarejše vinske trte na svetu so v Braziliji opisali kot znak velikodušnosti slovenskega naroda in mesta Maribor kot tudi simbolne povezanosti med narodi, ki jih v več tisočletni kulturi vina združuje bratstvo, solidarnost in mir.