O-STA

Začetek Modrega abonmaja Slovenske filharmonije!

Ann Beth Solvang
Philipp von Steinaecker
Zbor Slovenske Filharmonije
Orkester Slovenske Filharmonije

Spoštovani abonenti Modrega abonmaja in drugi ljubitelji Slovenske filharmonije!

Vljudno vabljeni na prvi koncert Modrega abonmaja v novi sezoni. Koncerta bosta 4. in 5. oktobra 2018 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije

Zbor Slovenske filharmonije

Philipp von Steinaecker, dirigent

Ann-Beth Solvang, mezzosopran

spored:

Arnold Schönberg: Medigra in Pesem gozdne golobice iz kantate Gurre-Lieder / Pesmi z gradu Gurre

Igor Stravinski: Simfonija psalmov

Franz Schubert: Simfonija št. 1 v D-duru, D. 82

Nemški dirigent Philipp von Steinaecker že več let uspešno sodeluje z Orkestrom Slovenske filharmonije, zato smo mu zaupali tako uvodni koncert Modrega kot tudi sklepni koncert letošnjega Oranžnega abonmaja. Sprva je nastopal kot violončelist, leta 2010 pa je prevzel vodstvo orkestrov Camerata Salzburg in Orkestra Padove in Benečije. Leta 2008 je kot prvi zasedel mesto mladega dirigenta pri Orchestra of the Age of Enlightenment.

Schönbergove kantate Pesmi z gradu Gurre do danes - več kot 100 let po nastanku - še nismo slišali v celoti na naših odrih. Solistka v zadnjem odlomku prvega dela, Pesmi gozdne golobice, bo mlada norveška mezzosopranistka Ann-Beth Solvang, nekdanja študentka Državne akademije za operno umetnost v Oslu, kasneje pa članica opernega ansambla Državne opere v Hamburgu.

Simfonija psalmov je nastala po naročilu Bostonskih simfonikov ob njihovi 50-letnici in se po besedah avtorja Igorja Stravinskega lahko imenuje simfonija "le pogojno, vendar so naročniki imeli občutek, da so dobili simfonično delo".

Čeprav je Schubert svojo Simfonijo v D-duru napisal že leta 1813 kot šestnajstletni dijak učiteljskega konvikta, je bila objavljena šele leta 1884 v skladateljevih zbranih delih. Na naših abonmajskih sporedih smo jo v zadnjih sedemdesetih letih slišali le dvakrat.

Prisrčno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si