O-STA

Gasilci zavzeli Europark

Obiskovalci so se spoznali s temeljnimi postopki oživljanja oziroma obnovili svoje znanje (foto Bojan Mihalič)
Obiskovalci so si lahko nadeli gasilsko opravo (foto Bojan Mihalič)
Uživali so tudi otroci (foto Bojan Mihalič)
Gasilci so na ogled postavili svoja vozila (foto Bojan Mihalič)
112, na pomoč! (foto Bojan Mihalič)

Pretekli petek, 12. oktobra, so gasilci zavzeli Europark. Na srečo je šlo za preventivni obisk in ne za nujno posredovanje. Oktober je namreč mesec požarne varnosti in gasilci, ki ob nesrečah vedno znova nesebično priskočijo na pomoč in pri tem tvegajo svoje zdravje in življenje, se zavedajo pomena ozaveščanja prebivalcev o požarni varnosti. Zato so tudi letos prostovoljni gasilci Gasilske zveze Maribor v sodelovanju s poklicnimi gasilci Gasilske brigade Maribor v mariborskem nakupovalnem središču že tradicionalno pripravili celodnevni dogodek, namenjen ozaveščanju občanov.

Naša ravnanja so pomembna

Gasilci so obiskovalcem Europarka v sklopu že tradicionalnega Dneva požarne varnosti predstavili osnove požarne varnosti, in sicer uporabo gasilnika, nevarnosti za nastanek požara, pomen evakuacije, pomen prostih intervencijskih površin in mnoge druge. Tudi naša ravnanja so namreč pomembna, saj lahko z odgovornim ravnanjem ter ustreznimi ukrepi preprečimo negativne vplive na zdravje ljudi in okolje ter nastanek večje materialne škode zaradi požara. Obiskovalci so tako lahko med drugim preverili svoje znanje oziroma se prvič spoznali s temeljnimi postopki oživljanja, s posebnimi gasilskimi delavnicami pa je bilo poskrbljeno tudi za privlačno srečanje najmlajših nadobudnežev z gasilskimi opravili. Veliko zanimanja so med obiskovalci vzbudila številna gasilska vozila, za dodatno popestritev pa je poskrbela gasilska godba na pihala. Samo Robič, poveljnik Gasilske zveze Maribor, je ob koncu dogodka povedal: "Podobno kot v preteklih letih so tudi tokrat vtisi odlični. Z zanimanjem so si obiskovalci ogledali sodobno reševalno opremo in gasilska vozila, tudi otroci so se številčno udeležili delavnic, ki smo jih pripravili zanje. Posebej veliko obiskovalcev je bilo v času nastopa gasilske godbe ter predstavitev dejavnosti zaščite in reševanja. Ocenjujemo, da smo uspešno predstavili svojo dejavnost ter številne obiskovalce poučili o požarni varnosti kot tudi drugih zaščitnih ukrepih. Verjetno smo kar nekaj tistih najmlajših navdušili, da se bodo sami odločili aktivno pridružiti gasilski organizaciji. Poleg predstavitve gasilcev pa je bila uspešna tudi predstavitev nekaterih drugih služb sistema zaščite in reševanja."

Gasilci so na ta način predstavili spretnosti, potrebne za gasilsko delo, ter organizacijo dela. Zbrani so se strinjali, da so gasilci pravi junaki, ki se požrtvovalno in brez oklevanja razdajajo za dobrobit drugih.