O-STA

Vljudno vabljeni na drugi koncert Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije, v nedeljo, 21. oktobra 2018

Spoštovani abonenti Vokalnega abonmaja in drugi ljubitelji Slovenske filharmonije,

vljudno vabljeni na drugi koncert Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo v nedeljo,
21. oktobra 2018 ob 19. 30 uri v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Matjaž Robavs, bariton
Andreja Kosmač, klavir

spored:

Wolfgang Amadeus Mozart:
Die Zufriedenheit / Sreča, KV 473
Das Veilchen / Vijolica, KV 476
Abendempfindung an Laura / Večerno občutje, KV 523
An Chloe / Za Chloe, KV 524

Johannes Brahms:
Vier ernste Gesänge / Štiri duhovne pesmi, op. 121

Franz Schubert:
Schäfers Klagelied / Pastirjeva žalostinka, D. 121
Ganymed / Ganimed, op. 19/3, D. 544
Erlkönig / Vilinski kralj, D. 328
Erster Verlust / Prva izguba, op. 5/4, D. 226

Anton Lajovic:
Cveti, cveti rožica
Serenada

Lucijan Marija Škerjanc:
Serenada
Pesem III

Pesem s klavirjem, das Lied, ali kot jo poimenujemo pri nas, samospev, ima svoje korenine znatno pred svojimi velikimi utemeljitelji z začetka in sredine 19. stoletja. Njene temelje so postavili že trije geniji dunajskega glasbenega klasicizma. In Eyle - v naglici, kot je komponiral, se je v dediščino pesmi trajno zapisal tudi Mozart. Blizu sto let po njem je Johannes Brahms, Dunajčan iz Nemčije, s svetopisemskimi besedami in pevcem ob klavirju v povsem drugačni glasbeni govorici razmišljal o poslednjih, resnih vprašanjih življenja in smrti. Med njima, pravzaprav kmalu po Mozartu, pa je vzniknil prav poseben pevski genij, Franz Schubert. Tolikokrat ga je navdihnila Goethejeva lirika, a želenega in pričakovanega priznanja slavnega pesnika ni dočakal. Pesem, v glasbenem izrazu in vsebini tako posebna in značilna glasbena zvrst 19. stoletja, pa je zaživela in živi tudi v slovenskem kulturnem okolju, od razsvetljenstva do današnjega časa, z antologijskima postajama v poromantičnem glasbenem svetu Antona Lajovca in previdno sodobni, navidezno "francoski" glasbeni barvi Lucijana Marije Škerjanca.

Svojo interpretacijo ciklusa bosta podala izkušena slovenska solista - baritonist Matjaž Robavs in pianistka Andreja Kosmač. Skupaj sta nastopila že večkrat - leta 2010 sta izvedla celoten cikel Zimsko popotovanje Franza Schuberta, leta 2016 pa sta v okviru Slovenskih glasbenih dnevov predstavila bogat spored samospevov slovenskih skladateljev, od Gerbiča, Ipavca, Kozine in Osterca do Škerjanca, Rančigaja in Makorja. Tudi tokrat si obetamo vrhunski večer samospeva.

Vabimo vas tudi na pogovor o sporedu, skladateljih in izvajalcih, ki bo uro pred koncertom,

torej ob 18.30 v Dvorani Slavka Osterca.

Vljudno vabljeni!


Vstopnice: blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si, https://filharmonija.kupikarto.si/

www.filharmonija.si