O-STA

Bo Evropa potrdila zmanjšanje porabe plastike za enkratno uporabo?

Spoštovani!

Jutri v sredo, 24. oktobra, bodo v Evropskem parlamentu evropski poslanci odločali o usodi predloga direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov in plastike za enkratno uporabo na okolje.

Direktiva si je zastavila ambiciozne cilje za znatno zmanjšanje uporabe plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na ravni EU, če obstajajo alternativni proizvodi. Jedilni pribor (noži, vilice, žlice, palčke) in krožnike, vatirane palčke, slamice, palčke za mešanje pijač in palčke za balone bodo, če evropski poslanci predlog direktive sprejmejo, za evropski trg na voljo le še v obliki ekološko bolj prijaznih materialov.

Hkrati zahteva, da do leta 2050 vsa plastična embalaža, ki nima namena ohranjanja higiene, nadomesti ali okolju prijazna embalaža oziroma embalaža iz že recikliranih izdelkov. Direktiva je naslovila tudi problematiko "biološko razgradljive" plastike, ki se v resnici le razdrobi v mikroplastiko.

Pirati sprejem direktive podpiramo, saj se Zemlja že danes utaplja v odvrženih plastikah. Take reforme našega življenjskega stila so ključne, če želimo ohraniti svet, ki ne bo poln zavržene plastike, zaradi katere že zdaj umira vrsta živih bitij.

Predstavila se nam je edinstvena priložnost, da plastični proizvodi za enkratno uporabo ostanejo v preteklosti. Pozivamo vas, da se nam pridružite v boju za bolj zeleno Evropo ter skupaj z nami opozorite slovenske poslance v Evropskem parlamentu, naj glasujejo za direktivo ter prihodnjim generacijam omogočijo življenje v zdravem naravnem okolju!

S spoštovanjem,

Pirati

Kot predstavnika medijev vas obveščamo na osnovi dogovora oz. javno dostopnih podatkov.

Naš naslov:
Piratska stranka Slovenije
Majaronova ulica 6
Ljubljana 1000
Slovenia

Add us to your address book


odjava iz seznama