O-STA

Rohde & Schwarz Trusted Communicator: varni WhatsApp za podjetja in javne institucije

24.12.2018
Rohde & Schwarz Cybersecurity, nemški ponudnik rešitev IT varnosti za zaščito omrežij - UTM, VPN ali upravljanja varnosti velikih sistemov, ki ga v Sloveniji uradno zastopa podjetje REAL security d.o.o.,

predstavlja varno nadomestilo aplikacij tipa WhatsApp za varno sporočanje in šifrirane pogovore med prenosnimi telefoni. Trusted Messenger deluje na prenosnih napravah Android ter iOS in vključuje tudi varni imenik.

V enem od prejšnjih obvestil smo predstavili rešitev Rohde & Schwarz CryptoGateway. Tisto j naprava, ki se namesti v omrežje podjetja ali javne institucije in ki omogoča varno komunikacijo med posebej zaščitenimi pametnimi telefoni sodelavcev kjerkoli po svetu in običajnimi VoIP telefoni znotraj organizacije. Organizacije, za katere je nameščanje take naprave preveč veliko breme, a ki vseeno potrebujejo varno komunikacijo, pač brez možnosti varne povezave do standardnih VoIP naprav (in drugih funkcionalnosti, ki jih zagotavlja gateway), imajo še vedno na razpolago drugo alternativo - Rohde & Schwarz Trusted Communicator.

Raba sporočilnih app-ov je vse bolj pogosta tudi v poslovnih okoljih kot bolj instantno, enostavno nadomestilo za e-pošto. A večkrat se je že izkazalo, da lahko tudi hekerji pridejo do informacij v raznih sporočilnih sistemih. Ob tekstu so ti zlorabljeni podatki pogosto tudi kontaktni podatki iz raznih imenikov ter informacije o GPS lokaciji, vse to se namreč sinhronizira s strežniki sporočilnih sistemov, zunaj prenosnega telefona uporabnika.

To je pričelo motiti nekatera podjetja, sploh pa javne institucije, ki so lahko zelo dovzetna za na ta način odtujene podatke. In ki morajo ostajati v skladu z GDPR in drugimi zahtevami varnosti osebnih podatkov.

Rhode & Schwarz je zato razvil rešitev R&S Trusted Communicator, ki preprečuje vohunjenje in zagotavlja tajnost podatkov. Trusted Communicator je app, ki se namesti na dva ali več pametnih telefonov s podprtimi operacijskimi sistemi. Kompletna komunikacija med dvema telefonoma, ki uporabljata ta app, je potem šifrirana in s tem zaščitena pred vohunjenjem. App pa je lahko tudi v veliko pomoč pri zagotavljanju skladnosti s standardi in na primer javnimi predpisi tajnosti osebnih podatkov. Ima enostavni uporabniški vmesnik in je z nastavitvami prilagodljiv željam posameznika. Standardna verzija že vključuje kriptografsko storitev SCIP.

· Varni komunikacijski app za iOS in Android
· Šifrirani telefonski klici
· Šifrirana sporočila
· Kriptografsko agilna rešitev
· Intuitiven uporabniški vmesnik
· Enostavna integracija z obstoječim PKI okoljem

Avtor / prevod: Robert Lubej

Povezava do izvorne novice:

" https://www.rohde-schwarz.com/solutions/cybersecurity/about-us/news/news-r-s-trusted-communicator-the-secure-whatsapp-for-companies-and-public-institutions_234356.html

### ### ###

O podjetju gateprotect

Rohde & Schwarz Cybersecurity je že več kot deset let med vodilnimi ponudniki varnostnih rešitev za informacijska omrežja. V Nemčiji proizvajajo napredne požarne pregrade s popolno UTM funkcionalnostjo, so namenjene manjšim in srednje velikim organizacijam, temeljijo na patentirani tehnologiji in so znane po zanesljivosti ter predvsem po enostavnem upravljanju. Njihove VPN rešitve omogočajo varen dostop do omrežij od doma ali iz oddaljenih pisarn. Velikim podjetjem so namenjeni njihovi upravljani varnostni sistemi ter napredne požarne pregrade serije NP za velika omrežja.

Podjetje je prejelo že več industrijsko uveljavljenih priznanj, na primer Frost & Sullivan Excellence Award, potrdil se je tudi z uvrstitvijo na Gartnerjev Magični Kvadrant za tržišče UTM rešitev, kjer je od leta 2010. Vse njihove rešitve zadoščajo najvišjim mednarodnim standardom, med drugim so certificirane tudi po "Common Criteria Evaluation Assurance Level 4+ (EAL 4+)". gateprotect je polnopravni član združenja TeleTrusT e.V., zato lahko svoje rešitve opremlja z oznako "IT Security Made in Germany" (ITSMIG).

Več o podjetju in rešitvah najdete na spletnih straneh: http://www.gateprotect.com/

Dodatne informacije:

Daniel Bednjički, projektni vodja
daniel.bednjicki@real-sec.com

REAL security d.o.o.
Žolgarjeva ulica 17
2000 Maribor
tel.: 02 234 74 74
http://www.real-sec.com
info@real-sec.com