O-STA

Kako fit je Slovenija? - Najhitrejši tekač v Ljubljani, zagreti tudi v Mariboru in Kopru

Na prvem vseslovenskem testu telesne pripravljenosti v Kopru, Mariboru in Ljubljani se je zbralo skoraj sto podpornikov projekta 1, 2, 3, GREMO!, da bi ugotovili, kako fit so, in naredili prvi korak do najboljše različice sebe. Preverili so, če razdaljo 2000 metrov premagajo z lahkoto ali pa bo do cilja potrebnih še nekaj treningov. Na edinstvenih dogodkih so jih spremljali ambasadorji projekta - nutricistka Mojca Cepuš, osebni trener Jan Kovačič in motivator Marko Potrč. Ti so pripravili celovit program vadbe in prehrane, ki bo podpornikom pomagal do napredka in postregel s številnimi nasveti.

Udeležence so spodbujali ambasadorji

Namen vseslovenskega testa telesne pripravljenosti je dosežke uporabiti kot pozitivno spodbudo ter jih izboljšati s celovitim programom vadbe, prehrane in motivacije, ki ga podporniki najdejo na spletni strani 123gremo.si. Ambasadorji ob tem poudarjajo: "Končni cilj je z nasmehom premagati 10 kilometrov na HOFER rekreativnem teku v okviru Istrskega maratona, na poti do tega cilja pa postati vse, kar si od nekdaj želimo."

Vsakodnevne vadbe, prilagojene tudi začetnikom, s katerimi bodo lahko udeleženci svoj dosežek še izboljšali, bo v okviru projekta pripravljal osebni trener Jan Kovačič. Na dogodku sta skupaj z motivatorjem Markom Potrčem izpostavila pomen spremljanja telesne pripravljenosti. Ambasadorja sta enotna, da je najprej potrebno preveriti svoje začetno stanje, nato pa si zastaviti kratkoročne in dolgoročne cilje. Tako lahko sproti preverjamo, če smo na pravi poti, kar je še dodatna motivacija.

Vodilo letošnjega programa 1, 2, 3, GREMO! je postati več kot fit in opozarjati, da dobra telesna pripravljenost vpliva na vsa področja življenja, ne le na športne uspehe. Projekt pa ima še dodaten dobrodelni namen. HOFER bo namreč za pomoč otrokom v stiski pod okriljem projekta Botrstvo v Sloveniji daroval 10 centov za vsak pretečeni kilometer v okviru akcije 1, 2, 3, GREMO!.

Do najboljše različice sebe s celovitim programom

Podporniki so na dogodkih po Sloveniji preverili svojo tekaško formo na razdalji 2000 metrov. Najhitrejši udeleženec iz Ljubljane jo je pretekel v času 6 minut in 33 sekund, v največjem številu pa so se zbrali v Kopru. Udeleženci so si zastavili številne cilje: izboljšati prehrano, osvojiti sanjsko formo, preteči prvo desetko ali celo maraton.

Sandi in Daniel, ki sta tekla v Kopru, sta meritve komentirala: "Rezultati so večinoma po pričakovanjih, vendar naju je nekaj meritev tudi presenetilo. Trenirava za Istrski maraton, kjer bova tekla z 1, 2, 3, GREMO! ekipo, se pa nanj že nekaj časa aktivno pripravljava s hojo v hribe, tekom in zdravo prehrano. Kljub temu, da trenirava za maraton, na prvem mestu to počneva zaradi sebe in dobrega počutja."

Udeleženci so dobili tudi pregled nad celostno sliko svoje trenutne telesne pripravljenosti, saj so s posebno tehtnico izmerili odstotek maščobe v telesu in t. i. biološko starost. Nutricistka Mojca Cepuš, ki se je z njimi družila v Kopru, o meritvah pravi: "Odstotek maščobe o stanju v telesu pove več kot številka na tehtnici. Maščoba ima pomembne funkcije za naše telo, preveč maščobnega tkiva pa na naše zdravje žal vpliva zelo slabo." Za izboljšanje rezultata svetuje upoštevanje preprostega recepta, ki pa ne ponuja bližnjic: uravnoteženo zdravo prehrano, omejen energijski vnos hrane in redno športno aktivnost.

Naslednjič se srečamo marca

Zadnji dan v marcu sledi drugi vseslovenski test telesne pripravljenosti. Na njem bomo izvedeli, kako so se rezultati spremenili s sledenjem programu, ki so ga zasnovali ambasadorji, da bi podpornikom pomagali postati vse, kar si od nekdaj želijo.

Več informacij je na voljo na spletni strani 123gremo.si, Facebooku in Instagramu.

1, 2, 3, GREMO!