O-STA

Čista gozdna zabava - Gozdni sprehod


Mala ulica se letos ponovno pridružuje spomladanski akciji Za lepšo Ljubljano. Ker je Gozdni sprehod ravno dan po Svetovnem dnevu vod, se bomo najprej pogovorili o vplivu onesnaževanja na okoljske vode. Nato si bomo sami iz gozdnih materialov ustvarili orodje za pobiranje odpadkov ter stopili v akcijo!
Raziskali bomo vse kotičke izbrane gozdne poti, se potikali po grmovju, odmaknili listje, vtaknili nos v najmanjše luknje in tudi očistili potoček, ki ga obiskujemo v sklopu Gozdnih sprehodov. Marsikaj se bomo naučili ter se ob tem, kot ponavadi, neizmerno zabavali :)
Upajmo - enkrat za spremembo - da se vrnemo praznih rok!

---------

Se bojite, da se bo otrok v gozdu umazal? Ne marate dežja? Vam gredo mravlje na živce
Nikar! Otroci v vsem tem tako uživajo, da jim odrasli nimamo pravice odrekati dogodivščin v gozdu v imenu "čistoče" in "varnosti".

Gozdna pedagogika je razmeroma mlada veda, ki jo Javni zavod Mala ulica izvaja kot eden prvih ponudnikov v Ljubljani. Temelji na načelu, da otroka ne poučujemo z vnaprej pripravljenim kurikulom, ampak mu sledimo in sproti odgovarjamo na vprašanja, ki se mu ob aktivnostih v naravi porajajo.

Opažamo, da otroci brez težav, zelo ustvarjalno in z velikim veseljem preživijo dan brez računalnika in drugih elektronskih naprav. Gozd ponuja neskončno veliko materialov in predmetov, na podlagi katerih otrokom posredujemo zelo konkretna znanja in razumevanja s področja biologije, kemije, fizike, matematike, logike ... vse ob stalnem gibanju, ki spodbuja telesno in fino motoriko ter domišljijo.

Gozdne sprehode, ki jih vodi izkušen gozdni pedagog Boris, bomo izvajali vsako soboto dopoldne do konca šolskega leta. Gozdne pustolovščine bomo nadaljevali tudi med šolskimi počitnicami (26. 6. - 31. 8. 2019), ko se šolarji od 2. do 5. razreda OŠ lahko udeležijo Počitnic v gozdu. Prijave bodo na spletni strani www.malaulica.si možne od 7. maja dalje.

Vsako soboto se po različnih poteh povzpnemo na Rožnik, kjer na zabaven način spoznavamo gozd in pripravimo različne gozdne ustvarjalnice. Gozdni sprehodi potekajo v vseh vremenskih razmerah, le program prilagodimo vremenu.

OSNOVNE INFORMACIJE
Zbirno mesto gozdnih uric je Informacijska točka HROŠČ ROGAČ poleg vile Marija Vera (C. na Rožnik 31*), kjer se bomo zjutraj ob 10h dobili in ob 12h poslovili.

PRIJAVA OTROKA: 6+

Otroci naj bodo primerno oblečeni in obuti. S seboj naj imajo nahrbtnik z rezervno obleko, manjši prigrizek in polno plastenko vode. Prosimo vas, da vaš otrok na gozdne urice pride brez elektronskih naprav, mobilnega telefona in vrednejših predmetov.
Prosimo vas, da prijavo (ime in priimek otroka ter rojstni datum in mobilno telefonsko številko, na kateri boste dosegljivi v času gozdnega sprehoda) pošljete kar na info@malaulica.si. Prijavnino plačate na TRR SI56 0126 1600 0002 610 ali v izjemnih primerih z gotovino ob oddaji otroka (v tem primeru vam bomo račun poslali naknadno).

PRIJAVA STARŠA Z OTROKOM: 2+, udeležba pa je brezplačna.


Lep pozdrav,

Klavdija Kosič
področna svetovalka

Javni zavod Mala ulica
Center za otroke in družine v Ljubljani
Prečna ulica 7
1000 Ljubljana
Tel.: 01 306 27 01