O-STA

Protest proti uničenju interneta v EU

Spoštovani!

Pirati opozarjamo na konec interneta, kot ga poznamo.

Vabimo vas, da se nam to soboto 23. 3. 2019 ob 12. uri pridružite na Prešernovem trgu v Ljubljani, kjer bomo skupaj rekli odločen "NE" cenzuri interneta v Evropi ter našim predstavnikom dopovedali, da nasprotniki direktive nismo boti!

Govorci na protestu bodo:

- Rok Andrée, predsednik Piratske stranke Slovenije,
- Vuk Čosić, spletni interaktivni umetnik, pionir internetne umetnosti, strokovnjak za komuniciranje, civilnodružbeni aktivist,
- Tomas Waitz, poslanec Zelenih evropskega parlamenta,
- Dr. Maja Bogataj Jančič, LL.M. (Harvard), LL.M.(Torino), direktorica Inštituta za intelektualno lastnino (https://www.ipi.si/),
- Urša Zgojznik, kandidatka za evropski parlament - nosilka liste Povežimo se (https://povezimo.se/) in
- Domen Savič, direktor zavoda Državljan D (https://www.drzavljand.si/).

Na dogodek z velikim veseljem še posebej vabimo vse slovenske evropske poslance. Do današnjega dne sta nam udeležbo potrdila le Tanja Fajon in Igor Šoltes, poslanec Franc Bogovič pa je povabilo zavrnil zaradi odsotnosti na drugem dogodku v tistem času. Ostali poslanci nam na povabilo še niso odgovorili.

Govorci bodo za izjave za medije na voljo po govorih.

Zakaj Pirati organiziramo protest? Založniški lobiji in digitalne vele-korporacije spet pritiskajo! Pogajalci Evropskega parlamenta in Komisije so 13. februarja končali pogajanja v trialogu s končnim besedilom o evropski direktivi reforme avtorskega prava.

Pregovarjanje o osnutkih in različicah 11. člena (davek na linke) in 13. člena (cenzura interneta) traja že dve leti. Dvoumnosti ni več: direktiva bo razdejala internet, kot ga poznamo - če jo Evropski parlament sprejme v prihajajočem končnem glasovanju.

Direktiva od spletnih strani in aplikacij, kjer uporabniki objavljajo vsebine, zahteva, da se morajo "po najboljših močeh potruditi", da preventivno kupijo licence vseh vsebin, ki jo bodo uporabniki kadarkoli objavili - kupiti morajo pravice za dostop do vseh avtorsko zaščitenih vsebin na tem svetu. To je seveda nemogoče.

Če tega ne morejo storiti, potem morajo vse razen peščica spletnih strani in aplikacij (tiste najmanjše in najmlajše) narediti vse, kar je v njihovih močeh, da preprečijo objavo kakršnekoli vsebine, ki bi predstavljala kršitev avtorskih pravic založnikov ali avtorjev. Edina "rešitev" v tem primeru so cenzurni filtri, ki so izjemno dragi in večini strani nedosegljivi, hkrati pa pogosto napačno presojajo.

Zato Pirati organiziramo protest proti 11. in 13. členu reforme avtorskega prava! Hočemo svoboden internet, drugačnega ne rabimo!

Lep pozdrav,
Pirati