O-STA

Jutri o prihodnosti interneta v EU

Spoštovani!

Kaj prinaša reforma avtorskega prava?
13. člen, ki zahteva preventivno filtriranje in cenzuriranje vsega, kar odvetniki velikih korporacij smatrajo, da krši avtorske pravice, lahko jutri spremeni internet, kot ga poznamo.
Kaj pomeni uveljavitev 13. člena v praksi?
Internet že vse od svojega začetka deluje po istem principu, kot vsem dobro poznana pošta. Vsako pismo, ki ga pošljete, pošta odnese do prejemnika, brez pregledovanja in brez odgovornosti za vsebino pisma, ki ga prenaša. Odgovornost za zakonitost vsebine nosi pošiljatelj, pošta pa le opravlja svojo funkcijo.

Prenos odgovornosti za vsebino pošiljke na pošto bi bilo absurdno, saj bi to zahtevalo, da pošta prebere čisto vsako vaše pismo in samostojno, brez sodišča, odloča ali je vsebina zakonita. Ali drugače: zahtevalo bi univerzalno cenzuro.

Vendar točno to sedaj predlagajo za digitalne oblike pošte. Prvi so bili ponudniki dostopa do interneta, kjer se temu očitnemu pravilu reče "nevtralnost interneta". Vendar, ker so bili tam poskusi (več ali manj) neuspešni, se sedaj selijo eno stopnjo višje.

Na ponudnike storitev na internetu, kot so Facebook, Google, Reddit, Youtube, 9gag, Instagram, Snapchat, ... .

Člen zahteva, da vsi ponudniki z "veliko količino" vsebin (to velja tudi za vaša sporočila, slike, video, .. ) pred objavo preverijo zakonitost vsebin, ki ste jih naložili.

Glavni razlog za to je namenjen izsiljevanju večjih zaslužkov s strani založnikov iz platform kot sta YouTube in Spotify, na katerih so naložena avtorska dela in do katerih imajo pridržane avtorske pravice.

Posledica bo seveda, da boste lahko na te spletne strani naložili le tisto, kar bodo odvetniki korporacij v naprej dovolili. Kultura se razvija na meji "legalnega" in vsa avtorska dela so narejena po zavestnem ali nezavestnem navdihu že videnega. Še huje pa se bo pisalo sicer družbeno sprejemljivim, vendar pogosto nelegalnim "memom", parodijam, citatom itd.

To nedvomno vodi v stagnacijo in korporativizacijo kulture v najslabšem primeru oz. opustitev interneta kot največjega spodbujevalca razvoja v zgodovini, ki, v najboljšem primeru, obstane le kot globalni digitalni reklamni pano.

Zato Pirati ostro nasprotujemo uveljavitvi direktive o reformi avtorskega prava. Jutrišnje glasovanje, ki bo predvidoma opoldne, bomo budno spremljali. O rezultatih glasovanja vam bomo kar se da ažurno poročali.

Lep pozdrav,
Pirati