O-STA

Evroposlanci izdali internet v EU!

Spoštovani!


Evroposlanci so danes sprejeli Direktivo o reformi avtorskega prava v sklopu enotnega digitalnega trga v EU. Pirati to ocenjujemo kot katastrofo. Odločitev evropskih poslancev vodi v stagnacijo in korporativizacijo kulture v najslabšem primeru oz. opustitev interneta kot največjega spodbujevalca razvoja v zgodovini, ki, v najboljšem primeru, obstane le kot globalni digitalni reklamni pano. 13. člen, ki zahteva preventivno filtriranje in cenzuriranje vsega, kar odvetniki velikih korporacij smatrajo, da krši avtorske pravice, bo spremenil internet, kot ga poznamo.
Davek na linke: SPREJET

11. člen (zdaj 15.), ki zahteva, da vsak, ki deli povezavo do člankov, od lastnika avtorskih pravic (založnika) pridobi (plača za) licenco, je bil na današnjem glasovanju v evropskem parlamentu sprejet.

Kaj to pomeni v praksi?

Ko boste na Facebooku objavili link do članka, bo "nekdo" moral plačati lastniku spletne strani, na kateri je članek objavljen. Ko boste na Googlu iskali karkoli, bo moral Google lastnikom spletnih strani plačati za vsak prikazan rezultat.

Kako smo prišli do tega? Tako kot vedno - prej omenjeni založniški lobiji bi v imenu zaščite zaslužkov (oz. lahkega zaslužka na račun velikih internetnih podjetji) raje uničili najbolj pomemben motor napredka (aka. internet) - kot se prilagodili novim tehnologijam in zahtevam potrošnikov.

Smo pa takim poskusom že bili priča tako v Nemčiji kot v Španiji, kjer sta oba spektakularno propadla.

Več o tem si lahko preberete v odličnem povzetku naše EU poslanke Julije Rede, ki se že cel mandat bori proti takim poskusom.

Filtriranje (in cenzura) vsega: SPREJETO

13. člen (zdaj 17.), ki zahteva preventivno filtriranje in cenzuriranje vsega, kar odvetniki velikih korporacij smatrajo, da krši avtorske pravice, je izdajalska zalega, ki smo jo izvolili v parlament, sprejela!

Kaj to pomeni v praksi?

13. člen zahteva, da vsi ponudniki z "veliko količino" vsebin (to velja tudi za vaša sporočila, slike, video, .. ), ki so stari vsaj tri leta ali imajo več kot pet milijonov uporabnikov, morajo pred objavo preveriti zakonitost vsebin, ki ste jih naložili.

Glavni razlog za to je namenjen izsiljevanju večjih zaslužkov s strani založnikov iz strani, kot sta YouTube in Spotify, na katerih so naložena avtorska dela do katerih imajo pridržane avtorske pravice.

In kakšne so posledice? Na te spletne strani boste lahko naložili le tisto, kar bodo odvetniki korporacij vnaprej dovolili.

To nedvomno vodi v stagnacijo in korporativizacijo kulture v najslabšem primeru oz. opustitev interneta kot največjega spodbujevalca razvoja v zgodovini, ki, v najboljšem primeru, obstane le kot globalni digitalni reklamni pano.

Kaj to pomeni za naprej?

Pirati se bomo skupaj z našo evropsko poslanko Julijo Redo, našo celotno evropsko zvezo Evropskih Zelenih ter množico tujih in slovenskih nevladnih organizacij ter strokovnjakov borili, da ti ukrepi, ki bodo imeli katastrofalne posledice tako za družbo, kot tudi za same avtorje, spremenimo. Tudi zato smo se vključili v listo Povežimo se, s katero nastopamo na evropskih volitvah.

Kontakt za izjave ali vprašanja:
Predsednik Piratske stranke Slovenije
Rok Andrée
031 798 953

Lep pozdrav

Pirati

Kot predstavnika medijev vas obveščamo na osnovi dogovora oz. javno dostopnih podatkov.

Naš naslov:
Piratska stranka Slovenije
Majaronova ulica 6
Ljubljana 1000
Slovenia

Add us to your address book


odjava iz seznama