O-STA

Zgodila se je prva konferenca Blockchain Day

Torek, 26. marec 2019: ​ Na prvi konferenci Blockchain Day je domača blockchain skupnost razpravljala o aplikativni vrednosti tehnologije veriženja blokov in dosežkih domačih podjetij na področju njenega razvoja.

V četrtek, 21. marca 2019 se je v Laškem odvil prvi ​Blockchain Day, ki je na enem mestu združil posameznike, strokovnjake in podjetnike, ki se v Sloveniji in širše ukvarjajo s področjem tehnologije veriženja blokov.

Dobra udeležba in vzdušje obiskovalcev sta potrdila, da je slovenska blockchain skupnost optimistična glede prihodnosti digitalnih valut, domača podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem in implementacijo tehnoloških rešitev pa so dokazala, da ima ​tehnologija izjemno vrednost pri nujni digitalizaciji podjetij in izboljševanju prenekaterih zastarelih storitev​.

Blockchain Day se je odvijal kot vzporedni del konference RISK 2019, ki je v Laško že 14. leto zapored privabila številne najuglednejše strokovnjake s področja informacijskih tehnologij. Po besedah organizatorjev je v ​tehnologiji veriženja blokov moč prepoznati tudi sinergije za izboljševanje digitalne varnosti in inoviranje poslovnih modelov​, zato je bila nadgradnja z dogodkom v organizaciji društev ​ Bitcoin Association, ​ Blockchain Think Tank Slovenija,​ ​ Blockchain Alliance Europe​ in ​ EU Blockchain Hub​ smiseln in pričakovan korak.

Dogodek je potekal pod medijskim okriljem enega največjih svetovnih portalov za kriptovalute​ Bitcoin.com​. Spletni medij je v lasti Rogerja Vera, znanega tudi pod pvsedonimom Bitcoin Jesus. Slavni kripto vplivnež, ki je zgodnji investitor v kriptovalute in eden najbolj cenjenih posameznikov znotraj skupnosti, je obiskovalce dogodka nagovoril z video sporočilom in srečnim izžrebancem poklonil posebne zlate karte.

Uvodoma je publiko nagovoril organizator konference RISK in CTO podjetja Real Security Alen Šalamun​. V okviru digitalne varnosti je kot največjo nevarnost pri rabi novih tehnologij izpostavil uporabnike, ki so na spletu (pre)pogosto neprevidni, kar hekerjem odpira številne možnosti za zlorabo osebnih podatkov in lastnine.

Na odru Blockchain Day se je zvrstilo več predavateljev: Jure Pirc (predsednik slovenskega društvo Bitcoin Association) je predstavil desetletje razvoja in delovanja blockchain skupnosti v Sloveniji; odvetnik in vodja delovne skupine za regulacijo v društvu Blockchain Think Tank​ Aljaž Jadek je opozoril na pomanjkljivosti obstoječe zakonodaje pri reguliranju novih tehnologij; ​ Klemen Zajc s podjetja Nxxtech je predstavil njihovo tehnološko ogrodje in komplementarne module za zaupanja vredno spletno identiteto, komunikacijo med napravami in decentralizirano shranjevanje podatkov, namenjene rabi v podjetjih; predstavniki podjetij Metabase in CargoX pa so osvetlili področje varnosti uporabnikov pri rokovanju z digitalnimi valutami in razvoju pametnim pogodb.

Jure Pirc ​je​ na okrogli mizi z ​Luko Pušićem (menjalnica Tokens) in Arleyem Lozanom (CEO menjalnice Panda Exchange) razpravljal o regulaciji menjalnic in prihodnosti digitalnih valut. Pri tem pa je Kolumbijec poudaril, da Slovenci pravzaprav ustvarjamo skorajda tretjino celotne blockchain industrije - ravno naše znanje in izjemna skupnost so za prihod v Slovenijo prepričali tudi njih. Pirc dogodek ocenjuje pozitivno in obljublja, da bo naslednje leto prineslo še več: "​Zdi se nam pomembno, da javnost vseskozi seznanjamo z napredkom in razvojem blockchain področja v Sloveniji in ga s tem demistificiramo. Dejstvo je, da v digitalne valute danes investirajo vse najuglednejše institucije in tehnologijo veriženja blokov v svoje poslovanje uvajajo največja globalna podjetja. Tudi Slovenci smo na tem področju izjemno močni in imamo veliko za pokazati - to je bil tudi cilj dogodka Blockchain Day, in menim, da smo uspeli." 

Tanja Bivic​, predsednica združenja Blockchain Alliance Europe, ki zastopa interese podjetij, ki razvijajo in implementirajo tehnologijo veriženja blokov, je vodila okroglo mizo, kjer je s sogovorniki ​dr. Szabolcsem Hargittayjem (podjetje Everprove), ​Igorjem Kolarjem (pravni svetovalec Ministrstva za pravosodje) in ​Klemnom Zajcem ​(raziskovalec tehnologije veriženja blokov v podjetju Nxxtech) razpravljala o primernosti tehnologije veriženja blokov za rešitve, povezane z GDPR-jem.

Pri tem so se vsi strinjali, da je primernost katerekoli tehnologije najbolj odvisna od njene ustrezne implementacije, Kolar pa je poudaril: "​ Iz tehnološkega vidika je blockchain dobra rešitev za podjetja, saj poenostavlja in avtomatizira vrsto postopkov povezanih z identifikacijo posameznikov na spletu in upravljanjem njihovih osebnih podatkov. Obenem GDPR v javnosti pogosto napačno interpretiramo - sam verjamem, da podjetij ne omejuje, ravno nasprotno. Odpira jim nove možnosti za ciljno nagovarjanje uporabnikov."

Tanja Bivic je po srečanju zaključila: "​Čas je, da v z besed preidemo k dejanjem. Slovenci smo skorajda pionirji blockchain tehnologije na svetu in prav je, da se postavimo na svetovni zemljevid. Slovenske blockchain organizacije smo v proaktivnem dialogu z domačimi regulatorji, zato ostajamo optimistični, da bo naše sodelovanje tudi kmalu obrodilo sadove."

Blockhain Day je pozitivno zaključil tudi ​ Renato Uhl​ , organizator konference in CEO podjetja REAL Security, in obiskovalce že povabil na ponovno druženje čez leto dni.