O-STA

Projekt Nogomet za prijateljstvo vstopa v sedmo sezono

18. marca se je v Moskvi pričela že sedma sezona mednarodnega družbeno-odgovornega projekta za otroke pod nazivom Nogomet za prijateljstvo. Projekt poteka v organizaciji ruskega podjetja Gazprom, uradnega partnerja Uefa lige prvakov.

Osrednji cilj projekta je podpora športu otrok in mladih, ob tem pa promocija zdravega in aktivnega načina življenja ter spodbujanje spoštovanja različnih narodnosti in kultur med mladimi. Tudi tokrat bodo otroci promovirali devet prepoznavnih vrednot: prijateljstvo, enakost, poštenost, zdravje, mir, predanost, zmaga, tradicija in čast.

Zaključni dogodki projekta bodo to sezono potekali v Madridu med 28. majem in 2. junijem, pred tem pa se bodo zvrstili tudi številni drugi tematski dogodki. Tudi letos bo osrednji del projekta predstavljal nogometni turnir, na katerem se bodo pomerile mešane ekipe z otroci različnih starosti, narodnosti in spolov. Simbol projekta ostajajo zapestnice prijateljstva, ki ponazarjajo nogometno igrišče in modro nebo.

Poleg igralcev bodo na svetovnem prvenstvu nogometa in prijateljstva sodelovali tudi novinarji, mladi trenerji in mladi sodniki, ki se bodo v času prvenstva v okviru mednarodnega kampa prijateljstva udeležili tudi šole devetih vrednot. Slovenijo bodo letos predstavljali štirje mladi nogometaši, ki se bodo z ostalimi udeleženci udeležili tudi finala Lige prvakov na stadionu Wanda Metropolitano.

"Nogomet za prijateljstvo poudarja in širi pomen univerzalnih človeških vrednot med mladimi skozi šport, ob tem pa podira prepreke in daje mladim upanje za boljši jutri, " o projektu pravi Miguel Puig, direktor mladinske nogometne šole Barcelone in poudarja pomen multikulturnega okolja za razvoj športa.