O-STA

Na turnirju Lego Masters 2019 se bodo pomerili dijaki in študentje

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani bo 11. aprila že sedmo leto zapored potekal turnir Lego Masters 2019. Tekmovanje na Fakulteti za elektrotehniko, Univerze v Ljubljani organizira Laboratorij za avtomatiko in kibernetiko (LAK) in je tudi letos namenjeno dijaškim ekipam vseh srednjih šol ter študentskim ekipam FE UL vseh smeri in letnikov. Na tekmovanju Lego Masters dijaki in študentje dokazujejo svoje znanje avtomatike ter avtonomnih mobilnih sistemov, glavni cilj pa je ekipno delo med tekmovalci, vzpodbujanje projektno orientiranega razmišljanja ter pridobitev dodatnih praktičnih znanj skozi igro.

Obeta se napeto tekmovanje

Tudi letošnja naloga zahteva izdelavo in programiranje avtonomnega mobilnega sistema, s katerim se bodo ekipe pomerile med sabo v vnaprej določenem izzivu. Študentje se bodo pomerili v izdelavi avtonomnih dirkalnih vozil, ki se bodo pomerila na tekmovanju v krožnem dirkališču z ovirami za dezorientacijo vozila. Oviram se bodo morala izogniti hitro in predvsem zanesljivo. Tekmovanje bo potekalo po principu izločilnih dvobojev, saj bosta na isti progi hkrati tekmovali dve avtonomni vozili z začetkom na nasprotnih straneh dirkališča. Cilj naloge je ujeti dirkalnik nasprotne ekipe.

Dijaki se bodo s svojimi avtonomnimi vozili pomerili v izzivu razvrščanja barvnih objektov v zbiralnike po ujemajočih barvah objektov in zbiralnikov. Tudi tu bo prisotno tekmovanje, kjer bo pomembna hitrost vozil, saj bodo določeni objekti skupni obema robotoma, ki startata istočasno, dosegel pa jih bo tisti, ki bo hitrejši.

Ključna so znanja avtomatike ter vodenja avtonomnih mobilnih sistemov

Za izdelavo avtonomnega mobilnega sistema, s katerim se bodo pomerili med sabo v vnaprej določenih nalogah, tekmovalci uporabljajo komplete Lego Mindstorms. Znanja avtomatike, senzorike ter vodenja avtonomnih mobilnih sistemov, ki so potrebna za razvoj avtonomnih sistemov, pa so uporabna tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih.

Letos se bo na turnirju Lego Masters 2019 pomerilo 10 študentskih in 32 dijaških ekip iz 13 srednjih šol.