O-STA

Družba BTC: 65 let ustvarjanja priložnosti polnega sveta

Družba BTC v letošnjem letu obeležuje 65 let delovanja. Z usmerjenim in strateškim načinom vodenja so se iz nekdaj specializiranega logistično-skladiščnega podjetja razvili v moderno, odprto družbo, kjer poleg družbeno odgovornega in trajnostnega razvoja domujejo vizionarstvo, inovativnost in drznost. V počastitev visokega jubileja so v sredo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani s poslovnimi partnerji predstavili svoje dosežke in razkrili prve usmeritve razvoja do leta 2030.

Pisalo se je leto 1954, ko je bilo na območju današnjega BTC Cityja Ljubljana ustanovljeno podjetje Centralna skladišča. Ta je leta 1975 pod imenom Blagovno transportni center že osvojilo položaj enega največjih evropskih kopenskih terminalov, ki je tedaj zajemalo kar 180.970 m2 površin. Zgodba nakupovalnega središča kot ga poznamo danes pa se je začela leta 1990, ko se podjetje preimenuje v Blagovno trgovski center in začnejo z odpiranjem prvih trgovin. Tri leta kasneje kot soustanovitelji otvorijo še prvo trgovsko središče v Sloveniji. Kmalu je sledila zasnova sodobnega evropskega urbanega središča, ki ponuja nove, razširjene vsebine. Te so širili tudi izven meja slovenske prestolnice, leta 1998 so namreč odprli nakupovalno središče BTC City Murska Sobota, leta 2001 pa še BTC City Novo mesto.

Danes družbo BTC opisujejo zgodbe in številni presežki, ki odmevajo preko mej Slovenije. 21 milijonov obiskovalcev letno, 475.000 m2 nakupovalnih površin, 100.000 m2 skladiščnih površin in 4.000 poslovnih partnerjev. BTC City Ljubljana je postal zaokrožen poslovni prostor zabave, nakupov, rekreacije in kulture. Družba BTC pa vse bolj postaja "Business Transformation Center", ki skrbi tako za poslovno transformacijo samega podjetja kot organizacij, ki delujejo v njihovem poslovnem ekosistemu. V zadnjih 25 letih je družba BTC skupaj s poslovnimi partnerji na območju BTC Cityja Ljubljana izvedla za 500 milijonov evrov investicij, ki dajejo vidne rezultate. Z inovativnostjo v ospredju so tako razvili koncept prvega bitcoin mesta na svetu, za razvoj avtonomne in povezane mobilnosti ponujajo živo testno okolje BTC Living Lab, z izkoriščanjem prednosti digitalizacije ustvarjajo večkanalno BTC City nakupovalno izkušnjo prihodnosti, poslovni potencial mladih pa negujejo skozi ABC pospeševalnik. Uspešni so tudi na področju upravljanja nepremičnin, nudijo logistične storitve in ob vsem tem ne pozabijo na trajnostni razvoj, v katerega so v zadnjih 18 letih vložili že 53,9 milijona evrov. V družbi ima posebno mesto tudi čut za sočloveka, na leto namreč podprejo več kot 300 organizacij, posameznikov, dogodkov in drugih aktivnosti s področja športa, izobraževanja, kulture in umetnosti.

In prav posamezniki, s katerimi pišejo zgodbe uspeha, so bili v ospredju dogodka ob 65-letnici družbe, ki je v sredo potekal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Prireditev je ponudila pregled dosežkov družbe skozi glasbeno-plesni spektakel, na katerem so se predstavili telovadci, mladinci Kolesarskega društva Rog, članice ženske kolesarske ekipe BTC City Ljubljana in skakalke slovenske reprezentance. Vsi ti so deležni dolgoletne podpore družbe BTC pri razvoju njihove športne kariere.

Jože Mermal, predsednik uprave družbe BTC, je ob jubileju izpostavil: "Ob izteku naše strategije razvoja do leta 2020 smo veseli, da smo uspeli doseči zastavljene cilje inovativnega in pametnega mesta ter uresničujemo vizijo odprte družbe. Gre za razvoj institucije, ki prepleta gospodarsko delniško družbo in išče nove prijazne modele za prihodnost. Ta teden pa smo že sprejeli prvi zgodovinski sklep, ki bo narekoval razvoj našega podjetja v tretjem desetletju 21. stoletja. Odločili smo se, da iz dvotirnega modela upravljanja preidemo v enotirni, ki nam bo omogočal intenzivnejše medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje tako z vidika kapitala kot vodenje podjetja in strokovnih služb. V družbi BTC želimo skozi povezovanje starejše s srednjo in mlajšo generacijo iskati nove prebojne rešitve."

Na dogodku je Mermal zaupal tudi vizijo podjetja do leta 2030, s katero želijo nadaljevati svoj razvoj, ki presega meje gospodarske družbe, in poiskati novo kakovost življenja v mestu, ki jo bodo sokreirali z meščani, tujimi in domačimi obiskovalci ter poslovnimi partnerji. BTC City Ljubljana je namreč neposredno povezan z mestom Ljubljana, v zahvalo za večletno odlično sodelovanje pa je družba BTC Mestni občini Ljubljana ob svojem jubileju podarila repliko skulpture Equrna. Gre za upodobitev rimske boginje, ki jo je leta 1958 ustvaril akademski slikar Frančišek Smerdu. Original skulpture stoji v preddverju Kristalne palače, replika pa bo krasila Gallusovo nabrežje.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si