O-STA

Izštekajmo se!

...vsaj za en dan

Dan brez tehnologije na Osnovni šoli Danile Kumar Ljubljana in še nekaterih ljubljanskih osnovnih šolah

Učenci in učitelji Osnovne šole Danile Kumar v Ljubljani smo se odločili že tretjič v tem šolskem letu ponoviti dan, ko se v pedagoškem procesu "izštekamo" od novodobne tehnologije, ki agresivno prodira v vse pore našega življenja, nam prikrito krni pristne stike in hkrati otrokom onemogoča zdrav razvoj možganskih potencialov.

Kljub temu, da na vseh šolah že od nekdaj velja zelo omejena, usmerjena ter zgolj namenska uporaba sodobne tehnologije, smo se odločili, da se ji za en dan povsem odpovemo. Tik pred prvomajskimi počitnicami, natančneje v petek, 26. aprila 2019, bomo v pedagoškem procesu izklopili računalnike, tablice, mobilne naprave in pametne table ter skupaj raziskovali, kaj vse lahko počnemo, ko smo "izštekani". Na Osnovni šoli Danile Kumar bomo ta dan namenili Zemlji in našemu odnosu do nje.

Tokrat smo k akciji povabili tudi ljubljanske osnovne šole. Povabilu so se odzvale in se bodo skupaj z nami "izštekale" še OŠ dr. Vita Kraigherja, OŠ Kolezija, OŠ Poljane in OŠ Vodmat. Naše izkušnje, povratne informacije učencev in staršev so zelo pozitivne, zato menimo, da je potrebno namen akcije razširiti na širši osnovnošolski prostor.

Učencem in posredno staršem želimo sporočiti, da še vedno obstaja veliko lepih trenutkov, zabavnih dogodivščin in prijetnih klepetov tudi izven sveta, ki ga ponuja novodobna tehnologija. Naša želja je, da se resničnega sveta in pristnih odnosov čim večkrat zavedo tudi v prihajajočih počitnicah, ki naj bodo namenjene druženju, gibanju in stiku z naravo.

Verjamemo, da še znamo, tako otroci kot odrasli!

Andreja Hazabent
Vodja akcije "Izštekajmo se!"
pomočnica ravnateljice OŠ Danile Kumar
hazabenta@os-danilekumar.si

Ljubljana, 23. 4. 2019