O-STA

Približujejo se 18. Dnevi elektrotehnike v Tehničnem muzeju Slovenije

Od torka, 7. 5., do petka, 10. 5., med 9.00 in 13.00 in v nedeljo, 12. 5. 2019, med 10.00 in 18.00 bodo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki potekali Dnevi elektrotehnike, ki jih Fakulteta za elektrotehniko v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije letos organizira že osemnajstič. V tem tednu bodo raziskovalci, učitelji in študenti Fakultete za elektrotehniko UL skupaj s sodelavci Tehniškega muzeja Slovenije predstavili interaktivne predstavitve in eksperimente ter projekte s področja elektrotehniških in multimedijskih tehnologij. Obiskovalci se bodo lahko pobliže spoznali z delom in tehnologijo, ki jo razvijajo na Fakulteti za elektrotehniko.

Predstavitve eksperimentov bodo potekale od torka, 7. maja, do petka, 10. maja, za zaprte skupine in v nedeljo, 12. maja, za vso javnost.

Električna vozila, biometrija, televizijski prenosi in še marsikaj zanimivega

Dogodek bo obiskovalcem z zanimivimi predstavitvami in eksperimenti na zabaven način približal raznolik svet elektrotehnike. Spoznali bodo optična vlakna in izvedeli, za kaj se uporabljajo, lahko bodo preizkusili električno rolko s pripadajočim brezžičnim upravljalnikom, s poganjanjem električnega kolesa bodo ustvarjali elektriko in občudovali električno formulo, ki jo je izdelala ekipa študentov Univerze v Ljubljani. Vas zanima, kateri znani osebi ste podobni? To lahko izveste s pomočjo biometričnih postopkov, ki bodo prav tako predstavljeni na Dnevih elektrotehnike.

Navdušence nad multimedijo bo zagotovo pritegnilo RTV reportažno vozilo, ki ga uporabljajo za prenos različnih dogodkov s terena, preizkusili pa bodo lahko tudi RTV virtualni studio ter spoznali, kako poteka prenos signala iz TV studia - od kamere do slike na zaslonu.

Svoj glas poslušamo tudi s kostmi

Ste vedeli, da poslušamo tudi s kostmi? To je tudi razlog, da se vam zdi vaš glas na posnetku tako čuden. Ko govorimo, zvok govora do našega senzorja za zvok (polžka) ne prispe samo preko zraka, bobniča in srednjega ušesa, ampak se v obliki vibracij prenaša tudi po kosteh naše glave neposredno do polžka. Na posnetku slišimo torej le tisti del svojega glasu, ki prispe do snemalnika po zraku in ne drugega dela, ki ga slišimo preko kosti.

Takšne zanimivosti in še veliko več boste izvedeli na 18. Dnevih elektrotehnike v Tehničnem muzeju Slovenije v Bistri. Lepo vabljeni!