O-STA

Znana so imena moštev zaključnega turnirja Nogomet za prijateljstvo

Mednarodni dobrodelni otroški projekt Nogomet za prijateljstvo je začel s svojo ekološko pobudo, katere del je tudi poimenovanje 32 mednarodnih Moštev prijateljstva po ogroženih živalskih vrstah z rdečega seznama IUCN.

Moštva prijateljstva, ki bodo sodelovala na zaključnem turnirju Nogometa za prijateljstvo v Madridu med 28. majem in 2. junijem, bodo oblikovana v skladu z vrednotami Nogometa za prijateljstvo: mladi igralci različnih narodnosti, spola in fizičnih sposobnostih bodo tako igrali skupaj v istih moštvih. Na turnirju bodo sodelovala moštva: Azijski slon, Kalifornijski kondor, Tasmanski vrag, Orientalska štorklja, Fosa, Filipinski krokodil, Snežni leopard, Amsterdamski albatross, Činčila, Rdeča panda, Malezijski luskavec, Veliki pasavec in drugi.

Ekološka pobuda programa Nogometa za prijateljstvo je usmerjena k promoviranju ekološke ozaveščnosti udeležencev in obiskovalcev. Moštva prijateljstva so bila prvič poimenovana po ogroženih živalskih vrstah v sklopu projekta Nogomet za prijateljstvo leta 2018, ki je potekal ob robu dogajanja na Svetovnem prvestvu v nogometu leta 2018. V času zaključnega turnirja v Moskvi so za prevoze mladih udeležencev uporabljali ekološko prijazne avtobuse, katere je poganjal zemeljski plin. K ekološki pobudi projekta so pristopili narodni parki in rezervati širom sveta.

"Preteklo leto smo bili izjemno veseli povabila organizacijskega odbora Nogometa za prijateljstvo in njihove pobude, da predstavimo pomen zaščite naravnih virov otrokom udeležencem zaključnega turnirja iz 211 držav in regij sveta," je dejal Sergey Aramilev, generalni direktor Amurjevega centra za tigre.