O-STA

Tudi letos Velenju potrdili naziv Prostovoljstvu prijazno mesto

Velenje, 8. maj 2019 - Slovenska filantropija v okviru Nacionalnega tedna prostovoljstva vsako leto podeli nazive Prostovoljstvu prijazno mesto, Naj prostovoljec v javni upravi in Junaki našega časa. Letos so ponovno naziv Prostovoljstvu prijazno mesto potrdili Mestni občini Velenje, ki se z nazivom ponaša že vse od leta 2014. V naši lokalni skupnosti trenutno deluje več kot 200 prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom.

Nazive bodo uradno podelili na prireditvi, ki jo pripravljajo ob Slovesnem dnevu prostovoljstva, v torek, 14. maja, ob 14. uri v Kulturnem domu Črna na Koroškem.

Namen Nacionalnega tedna prostovoljstva je poudariti pomen prostovoljstva ter prostovoljskih organizacij in zahvala prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. S podelitvijo naziva Prostovoljstvu prijazno mesto se izpostavljajo občine, ki po mnenju Slovenske filantropije in članic Slovenske mreže prostovoljskih organizacij prepoznavajo pomen prostovoljskega dela občanov za življenje v njihovi skupnosti, cenijo njihovo delo, podpirajo prostovoljske organizacije in namenjajo del občinskih sredstev za razvoj prostovoljstva v svoji občini. Med njimi je vsako leto tudi Mestna občina Velenje.

Velenje letos praznuje 60 let in je mesto, ki ima srce. Je mesto, ki je po prostovoljcih in udarniškem delu znano že od nekdaj, saj je zraslo z delom pridnih rok prostovoljcev. Mestna občina Velenje aktivno spodbuja prostovoljstvo v lokalnem okolju in uspešno povezuje lokalne prostovoljske organizacije in posameznike. Zavzema se za medgeneracijsko povezovanje, sodelovanje in solidarnost. Že vrsto let zagotavlja kontinuirano podporo prostovoljskim organizacijam na različne načine: z razpisi na področju zdravstva in sociale, kulture, mladine, športa, turizma, z omogočanjem brezplačne uporabe prostorov za prostovoljske aktivnosti, za sodelovanje župana in predstavnikov občinske uprave na prostovoljskih dogodkih. Občina finančno podpira delo mentorjev prostovoljcev v dveh zavodih. V naši lokalni skupnosti so na voljo brezplačen mestni potniški promet Lokalc, brezplačna izposoja koles Bicy, pravna pomoč, mestna blagajna in še kar nekaj oblik pomoči za socialno šibke posameznike oz. skupine bi lahko našteli. Socialno ogroženim sta zagotovljena brezplačen dnevni topel obrok in enkratna izredna denarna pomoč. V občini deluje tudi Odbor za pomoč občankam in občanom, katerega namen je uravnoteženo koordiniranje dobrodelnih aktivnosti za pomoč posameznikom in družinam.

Lani smo izvedli kar nekaj prireditev in aktivnosti, v katerih so sodelovali prostovoljci: tradicionalne spomladanske in jesenske očiščevalne akcije, prireditve Velenje - mesto zdravja, Velenje - mesto cvetja, Velenje se predstavi, 8. medgeneracijski festival "Spodbujamo misli in telo za dober spomin" in 5. mednarodni festival vezenja.


Župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič vsako leto sprejme gasilce, pripadnike civilne zaščite, člane društev s področja zaščite in reševanja, policiste, krvodajalce, prostovoljce in mestne redarje ter se jim s sprejemom zahvali za njihovo nesebično in prizadevno delo ter velik prispevek k delovanju lokalne skupnosti. Ob dnevu za spremembe vsako leto razglasimo tudi naj prostovoljce in naj prostovoljsko organizacijo v Mestni občini Velenje.


Prostovoljci v projektu Donirana hrana so v letu 2018 med socialno ogrožene občanke in občane razdelili podarjeno hrano v vrednosti 122.659 evrov. Lani novembra pa smo začeli tudi z izvajanjem projekta Kamerat, s katerim omogočamo brezplačne prevoze za starejše in gibalno ovirane občanke in občane Mestne občine Velenje. Za namen projekta je občina kupila električni avtomobil, s katerim upravlja Mladinski center Velenje, prevoze pa izvajajo prostovoljci iz skupine Udarnik Mladinski center Velenje.

Prijazen pozdrav,
Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje