O-STA

V Boston na tekmovanje v izdelavi visoko zmogljivega optoelektronskega oscilatorja

Študenti Fakultete za elektrotehniko radi poleg rednega študija svoja inženirska obzorja širijo tudi skozi udejstvovanja na različnih tekmovanjih, ki so odličen vir praktičnega znanja in izkušenj. Tokrat se pod mentorstvom doc. dr. Boštjana Batagelja odpravljajo na tekmovanje v Boston, kjer se bodo v izdelavi visoko-zmogljivega optoelektronskega oscilatorja pomerili s študentskimi inženirskimi ekipami s celega sveta. Tekmovanje poteka v okviru mednarodnega simpozija o mikrovalovih (IMS - International Microwave Symposium), ki bo letos potekal v Bostonu, Massachusetts in bo trajal od 2. do 7. junija. Glavne naloge, ki jih mora izpolnjevati oscilator, so visoka frekvenčna stabilnost, nizek fazni šum in visoko slabljenje stranskih frekvenčnih rodov.

Skupino študentov, ki se je tega izziva lotila, sestavljajo študenti iz različnih študijskih programov in smeri s področja elektrotehnike - Anja Brelih, Andrej Lavrič, Peter Nimac, Matic Šinko in Kristjan Vuk Baliž. V Bostonu pa bosta njihove barve zastopala Andrej Lavrič in Kristjan Vuk Baliž.

Optoelektronski oscilirator pomemben tudi pri tehnologijah 4G in 5G

Oscilator je naprava, ki na izhodnih priključkih generira izmenični signal. Optoelektronski oscilator (OEO) pa je tip oscilatorja, ki kot resonator uporablja kasnilno linijo v obliki optičnega vlakna. Nizke izgube v optičnem vlaknu omogočajo velike zakasnilne čase in s tem nizek fazni šum. Prednost tega tipa oscilatorja je neodvisnost faznega šuma od frekvence.

Visoko zmogljivi optoelektronski oscilatorji so danes ključni sestavni elementi v mnogih tehnoloških aplikacijah kot na primer v modernih radarskih tehnologijah, vesoljski industriji, satelitski komunikaciji, navigacijskih sistemih, natančnih meritvah časa in frekvence ter v hitrih, optično podprtih, brezžičnih radijskih zvezah, med drugim tudi v tehnologiji radio preko optike. Slednja je predvsem ključnega pomena v modernih mobilnih omrežjih četrte in pete generacije, v tehnologijah 4G in 5G. Več o tem pa lahko preberete tudi v članku 'Končno zlitje optične in radijske tehnologije' časopisa Delo.

Ravno zaradi aktualnosti tematike in dobrega znanja iz Laboratorija za sevanje in optiko na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani so se študentje pod mentorstvom dr. Batagelja odločili, da k razvoju tovrstne tehnologije prispevajo tudi sami in se s skupnim znanjem v omenjeni postavi pomerijo na mednarodnem tekmovanju. Naredili so tudi svojo spletno stran, kjer lahko preberete več o njih in samem tekmovanju - http://oeo.fe.uni-lj.si/.