O-STA

Uspeh Slovencev na olimpijskih igrah mladih znanstvenikov

Slovenski predstavniki so osvojili tretjo nagrado v kategoriji Fizika in astronomija ter štipendiji za študij računalništva na ruski univerzi

Ljubljana, 23. 5. 2019 - Na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), so Slovenijo zelo uspešno zastopali trije dijaki, izbrani na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS).

Slovenijo, ki je na Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike sodelovala četrtič, je v Phoenixu s projektom Lasersko pospeševanje snovi zastopal Natan Dominko Kobilica, dijak Gimnazije Bežigrad iz Ljubljane. Žirija, sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z več Nobelovimi nagrajenci, mu je v kategoriji Fizika in astronomija na tekmovanju podelila tretjo nagrado. Od Intelovega sklada za mlade znanstvenike je prejel tudi nagrado v višini 1000 USD.

Kot ekipa pa sta na sejmu sodelovala tudi Urban Mežnar in Vid Smole, dijaka Vegove Ljubljana. S svojim projektom Nedokumentirani ukazi v mikroprocesorjih sta si prislužila štipendijo za univerzitetni študij računalništva priznane Univerze Innopolis iz ruskega Kazana.

Na letošnjem Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo več kot 1800 mladih znanstvenikov, ki so bili izbrani na 423 povezanih sejmih v več kot 80 državah in regijah. Najbolj nadarjeni dijaki so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 5 milijonov USD. Tekmovanje Intel ISEF, ki velja za olimpijske igre znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost in javnost.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije
Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si
Telefon: 01/425 07 75