O-STA

55. seja Nadzornega sveta NLB: NLB Skupina v prvem četrtletju s 57,9 milijona evrov čistega dobička

Danes, 24. maja, se je Nadzorni svet NLB d.d. sestal na svoji 55. seji, na kateri je obravnaval poslovanje NLB Skupine v prvih treh mesecih letošnjega leta. NLB Skupina nadaljuje trend stabilnega in uspešnega poslovanja. Ustvarila je 57,9 milijona evrov čistega dobička, kar je na ravni enakega obdobja lani (1Q 2018: 57,7 milijona evrov). Prispevek hčerinskih bank na trgih JV Evrope k rezultatu NLB Skupine je znašal 33,7 %. Več podrobnosti o poslovanju NLB Skupine v 1. četrtletju je na voljo v Medletnem poročilu NLB Skupine, ki je bilo objavljeno danes. V torek, 28. maja ob 17. uri lahko zainteresirani deležniki spremljajo predstavitev poslovnih rezultatov v živo na tej povezavi.

Čisti skupni prihodki iz poslovanja so znašali 133,8 milijona evrov, kar pomeni 3-odstotno rast glede na enako obdobje lani (1Q 2018: 130,4 milijona evrov). Rast temelji na višjih neto obrestnih prihodkih (6 % več glede na enako obdobje lani) in čistih prihodkih iz opravnin (2 % več glede na enako obdobje lani). Zaradi rasti obsega danih kreditov in znižanja obrestnih odhodkov za najete vire, so neto obrestni prihodki porasli v vseh bankah Skupine. Neto krediti strankam so bili 2 % višji kot ob koncu leta 2018. Neto obrestna marža ostaja stabilna. Strošek tveganja je tudi v prvem četrtletju ostal negativen (-23 bt).

Stroški so znašali 69,0 milijonov evrov in so 1 % nižji glede na enako obdobje lani. Delež stroškov v neto prihodkih (CIR) je znašal 51,6 %.

Obseg bruto slabih posojil se je v primerjavi s koncem leta zmanjšal za 43,1 milijona evrov (-7 %). Delež slabih posojil se je zmanjšal na 6,3 %, medtem ko se je mednarodno primerljiv delež nedonosnih izpostavljenosti (v skladu s smernicami EBA) znižal na 4,3 % in se tako že povsem približal ciljni srednjeročni vrednosti.

Količnik kapitala (CET1, Tier 1 in količnik skupnega kapitala) za NLB Skupino je konec marca letos ostal visok in je dosegel 16,6 % ter presega vse regulatorne zahteve. Kot je banka že objavila, je 6. maja letos uspešno izdala podrejene Tier 2 obveznice v skupnem nominalnem znesku 45 milijonov evrov ter s tem dodatno okrepila in optimizirala kapital na posamični in konsolidirani osnovi.

Nadzorni svet je pozdravil že drugo zvišanje bonitetne ocene NLB na naložbeni razred. Agencija Standard and Poor's je prepoznala prizadevanja za stabilnost poslovnih rezultatov in odločne korake na področju kakovosti portfelja. Gre za pomemben mejnik, ki prispeva h krepitvi zaupanja vseh deležnikov in potrjuje ambicije NLB, da postane glavna regionalna banka v državah, kjer posluje. Nadzorni svet je tudi ugotovil, da je NLB Skupina kljub zahtevnemu gospodarskemu okolju nizkih obrestnih mer na dobri poti do uresničitve srednjeročnih ciljev.

Člani nadzornega sveta so se na seji seznanili tudi s poročili strokovnih služb banke za prvo trimesečje in podali soglasje k tistim poslom, za katere je to potrebno.

Nadzorni svet NLB

NLB Skupina v prvem četrtletju 2019 Produkti in storitve v številkah in besedi

Osredotočeni smo na zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, z inovativnimi rešitvami pa določamo trende. Strankam želimo ob pravem trenutku na pravem mestu ponuditi pravo storitev.

Mobilna denarnica NLB Pay:

 • inovativna rešitev NLB Skupine je uporabnikom na voljo že v treh članicah - poleg NLB v Sloveniji, tudi v NLB Banki Sarajevo in NLB Banki Skopje;
 • odslej do gotovine in vpogleda v stanje na kartici Maestro ali MasterCard tudi na brezstičnih bankomatih v Sloveniji in tujini, za fizične osebe in podjetnike.

Mobilna banka Klikin:

 • število uporabnikov je preseglo 202.000, kar je 64 % več kot v enakem obdobju lani;
 • "poslovalnica", ki je odobrila več Hitrih kreditov kot katera koli klasična - dokaz, da so naše stranke vse bolj naklonjene digitalnim načinom poslovanja.

Mobilna banka za podjetnike Klikpro:

 • število uporabnikov je doseglo 19.000, kar je 45 % več kot enakem obdobju lani;
 • Hitri kredit in Hitri limit na računu sta vse bolj priljubljena.

NLB Skladi, največja družba za upravljanje vzajemnih skladov v Sloveniji, je povečala tržni delež na 32,2 %.

Aktivno iščemo priložnosti za mednarodno sodelovanje z velikimi podjetji v celotni JVE regiji (čezmejno financiranje projektov), ki so se odprle z delno sprostitvijo omejitev s strani Evropske komisije.

Družbena odgovornost v številkah in besedi

NLB Skupina se kot sistemsko pomembna finančna institucija zaveda svoje družbene odgovornosti, zato želimo prispevati k boljši kakovosti življenja v regiji.

Spodbujanje finančne pismenosti

 • Organizirali smo finančno-podjetniške delavnice za več kot 450 udeležencev.

Podpora zdravju

 • V 85 NLB Poslovalnicah po vsej Sloveniji smo za pomoč slovenskemu združenju za boj proti raku dojk Europa Donna zbrali 3.703.505 tolarjev (15.454 evrov).
 • NLB Banka Podgorica in navijači košarkarskega kluba Budućnost Voli so darovali sredstva za pomoč črnogorskim porodnišnicam.
 • NLB Banka Srbija je kliniki v Jagodini podarila opremo, beograjskemu zavetišču za brezdomce pa topla zimska oblačila.
 • NLB Banka Prishtina je s svojimi aktivnostmi podprla prizadete z Downovim sindromom in v sodelovanju z nevladno organizacijo Autizam obdarila otroke.
 • NLB Banka Sarajevo je z donacijo Fondaciji Junuzović podprla prenovo klinike za otroške bolezni v Tuzli.
 • NLB Banka Skopje je društvu za razvoj romske skupnosti v Makedoniji Sumnal podarila pakete za otroke.

Podpora športu

 • V NLB v okviru projekta Šport mladih podpiramo športne klube po vsej Sloveniji, ki mlade spodbujajo h gibanju in zdravem življenju.
 • NLB Banka Skopje je podprla udeležbo ekipe Specialne olimpijade Makedonije na Poletnih svetovnih igrah specialne olimpijade v Abu Dhabiju, na katerih je osvojila osem olimpijskih medalj.

Podpora umetnosti in skrb za kulturno dediščino

 • V NLB Galeriji Avla v Ljubljani redno pripravljamo razstave - v prvem četrtletju 2019 smo tako gostili fotografsko razstavo "Lep pozdrav, saj veš čigav ..." z utrinki iz desetletij po drugi svetovni vojni.
 • V osrednji poslovalnici NLB Banke Sarajevo v Tuzli smo gostili fotografsko razstavo ob 20. obletnici združenja Moč žensk z naslovom "Žive smo".

Skrb za zaposlene

 • NLB je že četrto leto zapored prejela prestižno priznanje Top Employer in s tem potrdila, da intenzivno vlaga v znanje in razvoj vseh zaposlenih.
 • NLB Banka Sarajevo je postala drugi najbolj zaželen delodajalec v finančnem sektorju in se uvrstila med top deset delodajalcev v BiH.
To sporočilo ste prejeli, ker ste naročeni na elektronska sporočila NLB. Vaše nastavitve lahko spremenite na NLB Spletnem portalu v področju E-sporočila. Če vam je bilo to sporočilo posredovano in bi podobne novice radi prejemali tudi v prihodnje, se prijavite. V primeru morebitnih težav nam pišite na portal@nlb.si.