O-STA

43. državno tekmovanje v modelarstvu in radioamaterstvu

LJUBLJANA, 28. 5. 2019 - V soboto, 1. junija 2019, bo Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) na OŠ Velika Nedelja, kopališču Ormož in letališču Moškanjci organizirala 43. državno tekmovanje mladih modelarjev in radioamaterjev. Na tekmovanju se bo pomerilo približno 150 osnovnošolcev. S tekmovanjem, ki ga organizira že od leta 1976, ZOTKS promovira znanje o tehniških dosežkih, dviguje priljubljenost njihove uporabe prek športnih dejavnosti na vseh področjih modelarstva ter spodbuja mlade k inovativnosti ter povezovanju in praktični uporabi različnih znanj. Modelarstvo omogoča mladim pridobivanje ročnih spretnosti, spoznavanje materialov, njihove obdelave in obnašanja. Tovrstna znanja, spretnosti in izkušnje so koristni pri opravljanju številnih poklicev in vsakdanjih dejavnosti.

Tekmovalci se bodo pomerili v štirinajstih različnih disciplinah, ki so razdeljene na več različnih panog, in sicer na letalsko, raketno, ladijsko in avto modelarstvo ter radiogoniometriranje.

Program tekmovanja:

8.00-9.00 Prihod in prijava udeležencev (OŠ Velika Nedelja)

9.00-9.30 Odprtje tekmovanja (ploščad OŠ Velika Nedelja)

10.00-12.00 Tekmovanje po lokacijah

· OŠ Velika Nedelja (RV-avtomobili, avti v cilj, zmaji)

· Kopališče Ormož (čolni MČ1)

· Letališče Moškanjci (modeli letal, raketoplani, rakete)

· Ribnik Moškanjci ob letališču (čolni in jadrnice)

· okolica OŠ Velika Nedelja (ARG - lov na lisico)

15.00 Zaključek s podelitvijo nagrad in priznanj (OŠ Velika Nedelja)

Vljudno vabljeni!

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Mija Kordež

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75