O-STA

Fructal začel z odkupom vipavskih breskev

Ajdovščina, 24.7.2019 - Z današnjim dnem se je začel odkup breskev iz Vipavske doline. V Fructalu pa bodo odkupili vse ponujene količine breskev. Aleš Kosovel, predsednik KZ Vipava ocenjuje, da bo letošnja letina za odkup znašala 250 ton, kar je toliko kot lani. "Pridelovalci v odkup običajno namenijo tretjino pridelka, ostale breskve pa prodajo na trgu kot konzumne in tako bo tudi letos. To je tudi naš nasvet sadjarjem, ki se še vedno soočajo s tudi do 3-krat nižjimi hektarskimi donosi kot so le-ti v sosednjih državah.", je še dodal Kosovel.

Pogodbe za odkup so v Fructalu dosedaj podpisali z okoli 50. pridelovalci.

V Fructalu so se letos tudi odločili, da osnovno odkupno ceno, zaradi dviga stroškov pridelave, povečajo na 23 centov za kilogram. Le-ta zato predstavlja bistveno višjo odkupno ceno breskev glede na sosednje države, kjer se cene gibljejo od 10 do 12 centov na kilogram. Skupna odkupna cena pa bo še višja, saj bodo vse breskve, ki jih bo uporabil za izdelke pod blagovno znamko Vipavska breskev, v Fructalu odkupili po 28 centov na kilogram. Z precej višjo odkupno ceno kot je v sosednjih državah in projektom Vipavska breskev v Fructalu spodbujajo obnovo nasadov in lokalno pridelavo breskev.

Plačilo za odkupljene breske iz naslova osnovne cene bodo pridelovalci dobili v enkratnem znesku, do 15. septembra. Poračun za breskve, ki bodo predelane in prodane pod blagovno znamko Vipavska breskev, pa v začetku avgusta naslednje leto. Pridelovalci bodo tako še med pobiranjem brskev prejeli tudi poračun za količine breskev, ki so bile prodane pod blagovno znamko Vipavska breskev iz naslova odkupa breskev v lanskem letu. Blagovna znamka Vipavska breskev sicer obsega štiri izdelke - Fructal Natura 100 % sok Vipavska breskev, nektar Fructal Superior Vipavska breskev in ledeni čaj Vipavska breskev v različnih pakiranjih - z nakupom katerih tudi potrošniki podprejo lokalno pridelavo breskev.

Okup breskev bo predvidoma končan do konca avgusta v odvisnosti od vremena in pogojev dozorevanja sadja.

Več informacij: Fructal d.o.o., pr.info@fructal.si; 05 369 12 02; www.fructal.si

KZ Vipava z.o.o.,grozdje.kz.vipava@siol.net; 05 36 44 300