O-STA

Richter je širom Evrope predstavil zdravilo Terrosa®, lasten biološko podoben teriparatid

Budimpešta, Madžarska - 20. avgust 2019 - Iz družbe Gedeon Richter Plc. ("Richter") so danes sporočili, da so v Evropi predstavili lasten biološko podoben teriparatid, zdravilo Terrosa®. Zdravilo je odobreno za odrasle bolnike z enakimi indikacijami kot zdravilo Forsteo® podjetja Eli Lilly. Indicirano je za zdravljenje osteoporoze pri ženskah po menopavzi in moških s povečanim tveganjem za zlom. Indicirano je tudi pri zdravljenju osteoporoze povezane s podaljšanim sistemskim glukokortikoidnim zdravljenjem pri ženskah in moških s povečanim tveganjem za zlom. Pri ženskah po menopavzi je bilo dokazano znatno zmanjšanje pojavnosti vretenčnih in nevretenčnih zlomov, ne pa tudi zlomov kolka.

Biološko podoben teriparatid je razvilo podjetje Richter-Helm BioTec GmBH & Co. KG. Richter je zdravilo lansiral pod blagovno znamko Terrosa® preko svojih evropskih podružnic takoj za tem, ko je avgusta 2019 referenčnemu zdravilu prenehal veljati patent.

Evropska komisija je zdravilo Terrosa® odobrila januarja 2017 po prejemu pozitivnega mnenja s strani Odbora za zdravila za uporabo v humani medicini (angl. Committee for Medicinal Products for Human Use, CHMP). Slednji je ugotovil, da so podatki, ki izvirajo iz obsežnih fizikalno-kemičnih lastnosti in biološke opredelitve, in vivo nekliničnih študij in kliničnih preizkušanj, ki so predstavljala del razvojnega programa za zdravilo Terrosa®, prikazali biološko podobnost z zdravilom Forsteo®. Odobritev zdravila Terrosa® s strani Evropske komisije velja za vseh 28 držav članic Evropske unije (EU) kot tudi za države članice Evropskega gospodarskega prostora (EGP).

"Navdušeni smo nad uvedbo zdravila Terrosa®, našega prvega biološko podobnega zdravila v Evropi, ki je plod lastnega razvoja, saj odraža našo predanost znanstvenim programom, vezanim na kompleksna zdravila kot so na primer biološka zdravila. Biološko podobna zdravila bodo povečala izbiro in dostopnost bolnikom v evropskih državah, obenem pa omogočila morebitne prihranke zdravstvenim sistemom. Veselimo se uvedbe nadaljnjih visokokakovostnih in dostopnih biološko podobnih zdravil na trg," je povedal generalni direktor družbe Richter, Gábor Orbán.

O biološko podobnih zdravilih

Biološko podobna zdravila so biološka zdravila, ki so zelo podobna drugemu, že odobrenemu biološkemu zdravilu (t. i. "referenčnemu zdravilu"). Biološko podobna zdravila so odobrena na podlagi enakih standardov farmacevtske kakovosti, varnosti in učinkovitosti, ki veljajo za vsa biološka zdravila.

O teriparatidu

Teriparatid je biološko podoben biološko aktivnemu delu humanega paratiroidnega hormona. Nadomešča naravni hormon in spodbuja tvorbo kosti. Teriparatid se uporablja za zdravljenje osteoporoze, saj zmanjšuje tveganje za zlom kosti pri različnih skupinah bolnikov. Osteoporoza se pogosteje pojavlja pri ženskah po menopavzi, a se lahko pojavi tudi pri moških in ženskah kot neželeni učinek zdravljenja z glukokortikoidi.

O podjetju Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG

Podjetje Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG s sedežem v Hamburgu razvija biološko podobna zdravila za svetovni trg. Richter-Helm BioTec GmbH & Co. KG je skupno biotehnološko podjetje družbe Gedeon Richter Plc. s sedežem v Budimpešti, vodilne farmacevtske družbe v osrednji vzhodni Evropi s predstavništvi v več kot 100 državah, in družbe HELM AG iz Hamburga, ene največjih neodvisnih kemičnih in farmacevtskih marketinških družb na svetu, ki je prisotna v več kot 30 državah.

O Richterju

Družba Gedeon Richter Plc. (www.richter.hu) s sedežem v Budimpešti (Madžarska) je ena največjih farmacevtskih družb v osrednji vzhodni Evropi. Neposredno je prisotna v zahodni Evropi, na Kitajskem in v Latinski Ameriki, kjer svojo prisotnost še širi. Konec leta 2018 je Richterjeva tržna kapitalizacija znašala 3,2 milijarde evrov (3,6 milijarde ameriških dolarjev), konsolidirana prodaja pa je v istem letu dosegla približno 1,4 milijarde evrov (1,6 milijarde dolarjev). Richterjev portfelj proizvodov pokriva mnoga pomembna področja zdravljenja, vključno z zdravjem žensk, osrednjim živčnim sistemom ter področji srca in ožilja. Družba Richter ima največji raziskovalno-razvojni oddelek v osrednji vzhodni Evropi, lastno raziskovalno dejavnost pa osredotoča na motnje osrednjega živčnega sistema. S svojim splošno priznanim poznavanjem področja kemije steroidov je družba Richter pomemben svetovni akter na področju zdravja žensk, dejavna pa je tudi na področju razvoja biološko podobnih zdravil.

Več informacij:

Investitorji:

Katalin Ördög: +36 1 431 5680

Mediji:

Zsuzsa Beke: +36 1 431 4888