O-STA

Kako uglasiti hormone z Gedeon Richterjem

Ljubljana, 14. september 2021 - 120-letnico matične družbe in 10-letnico prisotnosti Gedeon Richterja v Sloveniji smo 2. septembra obeležili na družabnem dogodku v Ljubljani, kjer so na okrogli mizi z gosti delili svoje strokovne izkušnje prof. dr. Eda Vrtačnik - Bokal, dr. med., prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med., Marko Mlinarič, dr. med. in doc. dr. Leon Meglič, dr med. Dogodek je v svojem značilnem duhovitem slogu povezoval voditelj Lado Bizovičar.

"V podjetju Gedeon Richter smo ponosni na inovacije in proizvodnjo visoko kakovostnih farmacevtskih izdelkov v boju proti boleznim, s čimer ljudem zagotavljamo boljše življenje. Svojim ciljem sledimo že od leta 1901, ko je ustanovitelj podjetja farmacevt Gedeon Richter v laboratoriju lekarne Sas ustanovil podjetje in s tem položil temelje madžarske farmacevtske industrije", je v uvodnem nagovoru povedala direktorica in ustanoviteljica podjetja v Sloveniji magistra farmacije Tea Gašperšič Oblak.

"Gedeon Richter danes zaposluje skoraj 13.000 ljudi, naši izdelki pa so na voljo v več kot 100 državah po celem svetu. Kljub družbenim in gospodarskim razmeram ostajamo zvesti svojemu poslanstvu - z vrhunskimi izdelki izboljšati zdravje in kakovost življenja ljudi.

V razvoju se posvečamo predvsem izvirnim raziskavam bolezni centralnega živčnega sistema, inovativnim izdelkom s področja ginekologije, razvoju biotehnoloških zdravil, med katerimi se lahko pohvalimo tudi z lastnim biološkim zdravilom za zdravljenje osteoporoze. Družba izdeluje več kot 200 zdravil, med našimi izdelki pa so originalna, generična in licenčna zdravila, ki omogočajo učinkovito, sodobno in cenovno ugodno zdravljenje na skoraj vseh terapevtskih področjih."

Ob praznovanju desetletnice delovanja v Sloveniji je direktorica goste pozdravila tudi z besedami o napredku in novostih pri skrbi za zdravje žensk, saj so v zadnjih desetih letih močno okrepili svoj nabor hormonskih terapij. "Vedno nas sprašujete - kaj je novega? - in ja, z novostmi smo vam ustregli - če smo vam na začetku, leta 2011, lahko ponudili štiri zdravila, jih imamo danes že petnajst, "je povzela skokovit razvoj ponudbe Mag. Tea Gašperšič Oblak. Posebej je izpostavila zdravilo kariprazin za zdravljenje shizofrenije, ki je del Richterjevega lastnega razvojnega programa.

Napovedala je tudi prihod novosti: novo generacijo kontracepcijskih tabletk z estretolom in novo zdravilo za zdravljenje simptomov miomov "Da bomo lahko ves čas v stiku s strokovno javnostjo razvijamo aplikacijo Gedeon Richter Live in novi spletni strani za ženske z miomi in s shizofrenijo," je sklenila pozdravni nagovor direktorica Mag. Tea Gašperšič Oblak, mag. farm.


Pozitivni učinki hormonske kontracepcije pri mladostnicah

Marko Mlinarič, dr. med., specialist ginekologije in porodništva je na dogodku izpostavil potrebe mladostnic. Kot je povedal, z vsako poiščeta varno kontracepcijsko metodo , ki najbolj ustreza njenim željam, potrebam, je primerna njenem zdravstvenem stanju ter je v skladu z lepim in nezapletenim življenjem tudi na spolnem področju. To je, po besedah ginekologa, najboljše zagotovilo, da bo metodo pravilno uporabljala in poudaril varnost, zanesljivost in enostavno uporabo sodobne hormonske kontracepcije. Sodobna kontracepcija ima poleg osnovnega delovanja - preprečevanje neželene nosečnosti - tudi številne druge pozitivne lastnosti, kot so izboljšanje videza kože, saj ugodno vpliva na akne in prekomerno poraščenost, posledično na boljšo samopodobo, ugodno vpliva na menstruacije, ki postanejo redne, šibkejše in neboleče, ter s tem omogoča aktivno življenje tudi med ciklusom. Kontracepcijske tablete zaradi šibkejših krvavitev preprečujejo nastanek slabokrvnosti, ki jo obilne menstruacije slej ko prej povzročijo. Hkrati omogočajo kontracepcijsko zaščito pri doječih materah brez škodljivih učinkov na otroka, primerna je tudi za ženske z rahlo povečano telesno težo, krvnim tlakom in kadilskimi navadami po 35. letu starosti, ter zmanjšuje pojavnost nerakavih ginekoloških obolenj na maternici in jajčnikih.


Jajčniki so organ z najhitrejšim staranjem

Prof. dr. Eda Vrtačnik - Bokal, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, predstojnica kliničnega oddelka za reprodukcijo Ginekološke klinike Kliničnega centra Ljubljana, je predstavila hormonsko dogajanje v reproduktivnem obdobju in jajčnik kot edinstven organ z izrazitim dvojnim delovanjem in najhitrejšim staranjem. Njegova dvojna vloga se odraža v reproduktivni sposobnosti z rastjo in zorenjem jajčnih foliklov, v katerih je genetski material zbran v jajčnih celicah na eni strani, na drugi strani pa imajo jajčniki sposobnost sinteze spolnih hormonov, v prvi vrsti estrogena in progesterona. Število in kakovost jajčnih celic se začne pomembno zmanjševati po 35. letu starosti, zelo izrazito pa po 40. letu. Hormone so jajčniki zmožni sintetizirati še nekako 10 let po izgubi reproduktivne sposobnosti, ko okoli 50. leta nastopi menopavza. Posebnost jajčnika je tudi v popolni neavtonomnosti, saj je za pravilno ovulatorno delovanje in sintezo hormonov potrebno hierarhično vzpodbujanje jajčnikov preko gonadoliberina v hipotalamusu. To znanje koristi pri zdravljenju neplodnosti s postopki zunajtelesne oploditve, saj želimo pridobiti več jajčnih celic, ne le ene, kot se dogaja v normalnem menstruacijskem ciklusu, s tem pa doseči višjo stopnjo nosečnosti in rojenih otrok. Gostja je pojasnila, da z vnosom gonadotropinov spodbudijo rast večih foliklov, z dodatnim vnosom analogov gonadotropinov pa preprečujejo spontane ovulacije. V kontekstu zdravljenja s hormoni je omenila tudi endometriozo, kjer gre za razraščanje maternične sluznice ali sluznice podobne maternični zunaj maternične votline. Bolezen najpogosteje spremlja kronična bolečina in boleči spolni odnosi. Zdravljenje je kirurško ali z zdravili, najpogosteje z gestageni. Medikamentozna terapija je enostavna, vendar jo bolnice težko sprejemajo zaradi stranskih učinkov kot je zmanjšanje libida, napihnjenosti, motenj razpoloženja in povečanja telesne mase.


Ženske s PCOS imajo tudi motnje na celični ravni presnove

Izr. Prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., specialistka interne medicine, Klinični oddelek za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni, Interna klinika, Klinični center Ljubljana, je svojim kolegom predstavila tri različne obraze sindroma policističnih jajčnikov (PCOS). V uvodu je pojasnila genetsko komponento, kjer okoli dvajset genov vpliva na razvoj sindroma, epigenetske dejavnike in dejavnike okolja, ki se lahko začnejo že intrauterino, deklice s povišano telesno težo pred puberteto in v zgodnji adolescenci pa so bolj nagnjene k razvoju sindroma policističnih jajčnikov. Izpostavila je tri možne poteke PCOS: prvi primer vključuje prekomerno poraščenost na mestih, značilnih za poraščenost pri moških, neredne menstruacijske cikluse in pridobivanje telesne teže, kljub zdravemu življenjskemu slogu. Drugi primer vključuje le rahlo prekomerno poraščenost, tretji primer pa zgolj neredne menstruacije.

Pri zadnjih dveh primerih ginekologi potrdijo morfološko sliko policističnih jajčnikov, pri čemer ne gre za ciste v jajčnikih, temveč za nezrele folikle z jajčnimi celicami. Diagnostični kriteriji sicer slonijo na klinični, laboratorijski in ultrazvočni sliki, vedno pa sta nujno prisotna dva od treh kriterijev, kot sta neredne menstruacije oziroma anovulatornost in povišana biološka razpoložljivost androgenov oziroma klinični znaki prekomernega delovanja moških hormonov ter morfološka slika policističnih jajčnikov. Sindromu je lahko priključena še tkivno specifična insulinska rezistenca, kar pomeni, da so tkiva, vključena v metabolizem, odporna na insulin, to vodi v hiperinsulinimijo, insulin pa vpliva na povečano tvorbo moških hormonov. Pojasnila je, da imajo ženske s PCOS tudi motnje na celični ravni presnove, predvsem je spremenjena njihova presnova maščob, zato naj bi bilo pravo ime za PCOS presnovno-reproduktivni sindrom. Zdravljenje je simptomatsko, zato je potrebno dobro identificirati glavni cilj terapije in oceniti pridružena stanja, ki se lahko pri PCOS poslabšajo.

Pri zdravljenju je navedla tri klinične fenotipe, in sicer, reproduktivni, androgeni in presnovni, ki se lahko med seboj tudi prepletajo in spreminjajo. Za zdravljenje reproduktivnega in androgenega fenotipa je izpostavila antiandrogene v obliki kontracepcijskih tablet z antiandrogenimi komponentami ali spironolakton. Pri presnovnih fenotipih je cilj zdravljenja insulinska resistenca z metforminom, omenila pa je tudi koristi prehranskega dopolnila Richter Cyclebalance z vsebnostjo mio-inozitola in folne kisline. Po besedah prof. dr. Jensterle Sever ima PCOS tudi številne dobre lastnosti, kot je vzpostavitev hormonskega ravnovesja z zniževanjem produkcije androgenov in anti mullerjevega hormona, s čimer v PCOS jajčnikih dosežemo idealno stanje, uredijo pa se tudi menstruacije. Pri teh ženskah se tudi menopavza pojavi kasneje, so dlje časa izpostavljene estrogenom in je staranje nekoliko počasnejše.


Menopavza, depresija in anksiozne motnje

Prof. dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, dr. med., specialistka psihiatrije, se pri svojem delu srečuje s številnimi duševnimi motnjami, zlasti z depresijo in anksioznimi motnjami, ki so pri ženskah bistveno pogosteje izražene. Na to vpliva tudi močna biološka komponenta in hormoni, težave s ščitnico so pogostejše pri ženskah in povezane z depresijo, predmenstrualni disforični sindrom pa je pri nekaterih zelo izrazit. Ob menopavzi kot psihiatrinja opaža ponovitve depresij, anksioznih motenj ali prve epizode teh motenj. V svetu je za ženske v menopavzi uveljavljenih več pristopov, v Sloveniji je v ospredju predpisovanje hormonske terapije, s katerimi se pri marsikateri ženski depresija in anksiozna motnja celo izboljša. Omenila je tudi, da je pri ženskah, ki si hormonske terapije ne želijo ali pa se določene telesne težave izboljšajo, depresija in anksiozne motnje pa ne, smiselno uvajanje antidepresivov, saj spadajo med najbolj varna zdravila in imajo zelo široka indikacijska področja. V Sloveniji nimamo doktrine predpisovanja antidepresivov ob menopavzi, stališče stroke pa zagovarja zdravljenja z antidepresivi ob prisotnosti simptomov depresije, anksioznih motenj in celo nespečnosti. Da bi imelo več bolnic dostop do antidepresivov, je pozvala k boljšem sodelovanju med strokami, saj lahko antidepresive, razen nekaterih preparatov, predpiše vsak specialist in niso vezani le na psihiatra. Psihiatri pri shizofreniji in bipolarni motnji predpisujejo antipsihotike ter stabilizatorje razpoloženja, pri mnogih ženskah pa ta zdravila motijo menstruacijski ciklus. Ginekologi pogosto prehitro svetujejo opuščanje teh zdravil, zato je prof. dr. Dernovšek ginekologe pozvala k boljšem sodelovanju in posvetovanju ter napovedala, da prihajajo na tržišče nova zdravila, ki so ravno tako učinkovita, vendar ne povzročajo zapletov menstruacijskega cikla in posledično zapletov med strokami.


Pomembna novost - zdravljenje simptomov miomov z zdravilom in ne več kirurško

Doc. dr. Leon Meglič, dr. med., specialist ginekologije in porodništva, predstojnik kliničnega oddelka za ginekologijo Ginekološke klinike Kliničnega centra Ljubljana, je svoj prispevek namenil medikamentoznemu zdravljenju simptomov miomov z ulipristalacetatom. Pojasnil je, da so miomi najpogostejši tumorji pri človeku in k sreči benigni, ima pa jih približno polovica žensk po 40. letu. Redki miomi, potrebni zdravljenja, so tisti, ki povzročajo bolečine in druge motnje medeničnega dna ter močne krvavitve. Povedal je, da je bil primarni izbor od nekdaj kirurško zdravljenje, sedaj pa obstaja odlična alternativa z ulipristalacetatom, ki se veže na receptor za progesteron in povzroči apoptozo oziroma propad celice mioma. Pri več kot 80 odstotkih žensk, ki jemljejo to zdravilo, je zdravljenje uspešno. Opisal je primer 36-letnice z velikim miomom velikosti nekaj več kot štiri centimetre, ki je preraščal celotno steno maternice. Odziv njenega prvega ginekologa je bilo operativno zdravljenje, drugi ginekologi pa so ji svetovali medikamentozno terapijo. Miom, ki je bil vzrok neplodnosti, se je po trimesečni terapiji z zdravilom zmanjšal na 2,5 centimetrov, bolnica je zanosila, imela nekompliciran vaginalen porod, in obdržala nedotaknjeno maternico.