O-STA

V Ljubljani se je zaključil 2. ART Expo, kjer je razstavljalo kar 350 umetnikov

V četrtek, 12. septembra ob 19. uri je v Stekleni dvorani Gospodarskega razstavišča potekala slavnostna otvoritev 2. ART Expa Ljubljana. Gre za največji kulturno-umetniški dogodek v Ljubljani, saj je svoja dela na razstavi ponudilo kar 350 umetnikov z vsega sveta.

V sklopu 2. ART Expa Ljubljana se je odvilo več kot 60 različnih dogodkov, kot so koncerti, delavnice, predavanja in drugi performansi. Na Gospodarskem razstavišču se je s svojimi "cornerji" predstavljala glavnina razstavljavcev, tam pa je potekalo tudi največ prireditev ART Expa. Vzporedna lokacija ART Expa v BTC City Ljubljana je bila prizorišče samostojnih in skupinskih razstav umetnikov, obenem pa so se v sklopu 2. ART Expa v SiTi Teatru odvijale predstave in koncerti, ki potekajo še ves mesec oktober.

Predsednik AAMI Corporation in odgovorni vodja ART Expa Ljubljana, Miha Murn, je v otvoritvenem nagovoru poudaril, da izvedba projekta brez podpore generalnega partnerja, družbe BTC, ne bi bila mogoča. Slednji namreč podpira AAMI zgodbo že od samega začetka, saj se je tudi 1. ART Expo Ljubljana odvil na lokaciji v BTC Cityju. Miha Murn je poudaril tudi vizijo projekta za prihodnost: "Z izvedbo letošnjega Expa smo dosegli praktično nedosegljivo število razstavljavcev za kulturni dogodek v Ljubljani. Z veseljem naznanjam, da je cilj in vizija naslednjega, 3. ART Expa Ljubljana, združiti kar 500 razstavljavcev na še večjem prostoru s še boljšo postavitvijo."

Na 2. ART Expu Ljubljana velja med 350 razstavljavci izpostaviti naslednje umetnike in likovne institucije: Jože Murkovič interierji, Ratko Pušelja, Rok Blenkuš, Art Gallery 5'14, Siniša Kulaševič, Rajko Požar, Žaklina Gligoriveska, Stane Jagodič, Iztok Šmajs Muni, Tadej Žugman, Lojze Spacal, Boleslav Čeru, Galerija Runa, Urška Košir, Sonja Trošt ...

Helena Petrin, namestnica predsednika upravnega odbora in neizvršna članica upravnega odbora v družbi BTC, generalnega pokrovitelja 2. Art Expa, je poudarila, da družba že 30 let goji prijateljski odnos do kulture ne le s svojimi umetniškimi deli ampak s povezovanjem in podporo mladim umetnikom, ki si želijo preboja in jim BTC pri tem pomaga. Celotno območje BTC City je prepredeno s skulpturami, ki so dostopne vsem obiskovalcem, vsak se lahko odpravi na "BTC Art Tour" oziroma sprehod po mestu kulture in umetnosti.

Družba BTC je v sklopu svojega "cornerja" predstavila BTC Art Tour - umetniško turo po BTC Cityju in nov, inovativen prikaz umetnosti s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti (tehnologija AR), ki so jo poimenovali BTC AR Art in je bila ustvarjena v BTC Inovacijskem centru. Namen prikaza umetnosti (slik in kipov) s pomočjo tehnologije obogatene resničnosti je približati umetnost ljudem in jim omogočiti, da si umetnine lahko pogledajo tudi v udobju svojega doma. Ljubitelji umetnosti so s pomočjo mobilnih telefonov na razstavi poskenirali QR kodo, ki jim je v digitalnem katalogu BTC City Market omogočila pregled umetnin, ki so si jih s pomočjo AR tehnologije lahko projicirali v prostor, in umetnino dejansko videli v realnem okolju. Na ta način si ljubitelji umetnosti lažje predstavljajo umetnino v svojem domo in se potencialno odločijo za nakup izbrane umetnine.

Goste je pozdravil tudi veleposlanik Federativne republike Brazilije, njegova ekscelenca, g. Renato Mosca de Souza, častni pokrovitelj Brazilskega paviljona na 2. ART Expu Ljubljana, kjer se predstavlja več kot 50 brazilskih umetnikov. V govoru je poudaril, da je ključnega pomena vzpostaviti še boljšo povezavo med brazilsko in slovensko kulturo in izrazil navdušenje nad izvedbo mednarodnega kulturno-umetniškega festivala na takšni ravni, kot je 2. ART Expo Ljubljana.

Nuša Smolič, COO in predsednica ART Expo komisije je poudarila: "Nadvse pomembno je sodelovanje na vseh ravneh in zgodba 2. ART Expa Ljubljana ne bi bila mogoča brez umetnikov in naših poslovnih partnerjev. Naj ART Expo dobiva v Sloveniji temelje, kot si jih zasluži, ne glede na nazive in naj šteje kreativnost, zanos in povezovanje."

Na slavnostni otvoritvi je bila Benu Watkinsu, vodji svetovno znane glasbene skupine Juno Reactor, podeljena AAMI nagrada za izjemne dosežke na področju glasbe za leto 2019. Kot posebni gost je nastopil svetovno znani pianist Joe Meixner, ki je s svojim nastopom okronal mednarodno noto kulturno-umetniškega spektakla 2. ART Expo Ljubljana.


Fotografije v visoki resoluciji so dostopne na povezavi.

Dodatne informacije:

BTC d.d., Maja Oven, direktorica Sektorja za tržno komuniciranje in odnose z javnostmi; tel.: 01 585 13 15, e-pošta: maja.oven@btc.si