O-STA

V Prekmurju so se pomerili najboljši slovenski orači

Ljubljana, 17. september 2019 - V Mlajtincih pri Moravskih Toplicah na zemljiščih Skupine Panvita se je pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in v soorganizaciji z Občino Moravske Toplice, Skupino Panvita, Biotehniško šolo Rakičan, KGZS - KGZ Murska Sobota in Društvom oračev Pomurja končalo že 63. državno tekmovanje oračev Slovenije in 25. državno tekmovanje dijakov biotehniških šol v oranju.

Najboljši slovenski orači so se pomerili v oranju strnišča in ledine. Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah - s plugi krajniki in z obračalnimi plugi. Nova državna prvaka v oranju sta postala Igor Pate z Dolenjske, ki je zmagal v kategoriji obračalni plugi, in Anton Filak iz Bele Krajine, ki je zmagal v kategoriji plugi krajniki. Ekipno so bili najboljši Dolenjci, drugo mesto je zasedlo Prekmurje, tretje pa Podravje.

Na 25. državnem tekmovanju dijakov biotehniških šol pa je v kategoriji oranje z obračalnim plugom zmagal Tilen Fujs z Biotehniške šole Rakičan, s plugom krajnikom pa se je najbolje odrezala Romana Kumin, prav tako z Biotehniške šole Rakičan. Tudi med ekipami je bila najboljša Biotehniška šola Rakičan.

Skupno se je na obeh državnih tekmovanjih pomerilo 19 tekmovalcev iz devetih slovenskih regij in osem dijakov biotehniških šol. Kakovost oranja je ocenjevala strokovna komisija, vsak tekmovalec pa je moral v vsakem nastopu preorati 16 arov veliko tekmovalno parcelo. Skupni rezultat posameznega tekmovalca je sestavljen iz 12 ocenjevalnih elementov. Pri oranju strnišča in ledine lahko tekmovalec s plugom krajnikom doseže največ 260 točk oziroma skupno v obeh disciplinah 520 točk. Tekmovalec z obračalnim plugom lahko doseže največ 280 točk oziroma v obeh disciplinah največ 560 točk.

Na otvoritveni slovesnosti so prireditelji svečano odkrili tudi spominsko obeležje v spomin na 56. svetovno prvenstvo v oranju, ki je pred desetimi leti potekalo na tešanovskih in mlajtinskih poljih.

Najbolje uvrščena tekmovalca v posamezni kategoriji - Pate in Filak - bosta Slovenijo prihodnje leto zastopala na 67. svetovnem prvenstvu v Sankt Peterburgu v Rusiji.

Rezultati tekmovanj in fotografije se nahajajo tukaj.


O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 70-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, logike in modelarstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije

Irena Lipar

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Zaloška 65, p. p. 2803

1000 Ljubljana

E-naslov: irena.lipar@zotks.si

Telefon: 01/25 21 543