O-STA

Okrogla miza: ženske v znanosti, tehnologiji, inženirstvu in matematiki

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (FE UL) in Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije (DIHS) vabita na okroglo mizo z naslovom "Mind the Gap - Women in STE(A)M" (slo. Premostimo vrzel - ženske v znanosti, tehnologiji, inženirstvu, (umetnosti) in matematiki), ki bo potekala v četrtek, 17. oktobra, z začetkom ob 15. uri na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Na njej bodo predstavnice različnih sektorjev in držav razpravljale o ženskah in njihovih kariernih poteh na področju znanosti, tehnologije, inženirstva, umetnosti in matematike. Dogodek bo s svojo prisotnostjo in nagovorom počastila tudi ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blanchard, častna gostja okrogle mize pa bo mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ženske ne smejo biti izpuščene pri snovanju algoritmov, ki bodo oblikovali našo družbo

Sheryl Sandberg, ena od vodilnih v podjetju Facebook in avtorica knjižne uspešnice Lean In: Women, Work, and the Will to Lead, je nekoč dejala, da ko zapišeš vrstico kode, lahko vplivaš na veliko ljudi. Polovica ljudi na svetu je ženskega spola, zato ženske ne smejo biti izpuščene pri snovanju algoritmov, ki oblikujejo in bodo tudi v prihodnje oblikovali našo družbo. Zato bodo na FE UL in DIHS organizirali okroglo mizo, na kateri bodo gostje iz ZDA, Hrvaške in Slovenije razpravljale o ženskah in njihovih kariernih poteh na področju znanosti, tehnologije, inženirstva, umetnosti in matematike. Na okrogli mizi bodo izkušnje in spoznanja, do katerih so prišle na svoji poklicni poti, z udeleženci delile dr. Kim Binsted, profesorica na oddelku za informacijske in računalniške znanosti na univerzi na Havajih, dr. Maja Mačinko Kovač, učiteljica na Osnovni šoli Eugena Kvaternika Velika Gorica, ena od 510 najboljših učiteljev na Hrvaškem in mentorica na področju tehnične kulture in matematike, doc. dr. Hojka Gregorič Kumperščak, dr. med., vodja Enote za otroško in mladostniško psihiatrijo UKC Maribor in predstojnica Katedre za psihiatrijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, Martina Vuk, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ter doc. dr. Emilija Stojmenova Duh, docentka na FE UL ter direktorica DIHS.

Izzivi, s katerimi se srečujejo ženske

Ženske se na svoji karierni poti na različnih področjih srečujejo s številnimi izzivi, kot so vrzel v plačilu, stekleni strop in možnosti za napredovanje, neenakomerna zastopanost spolov pri razvijanju novih tehnologij, ki se odraža v končnih izdelkih (npr. prepoznava glasu), iskanje ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem in številnimi drugimi. Skrb vzbujajoče je tudi dejstvo, da je v raziskavi iz leta 2018 skoraj dve tretjini vprašanih žensk, ki se poklicno udejstvujejo na področju tehnologije, navedlo, da na sestankih njihove ideje ignorirajo, dokler jih ne predstavi moškii. Ženske imajo tudi manj priložnosti za samostojne govore, večja je verjetnost, da so vključene v panelne razprave. Pri tem pa je ženskam v sklopu različnih javnih nagovorov in razprav pogosto odmerjenega tudi manj časa kot moškim.ii

Pogovor bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku. Moderiral ga bo direktor podjetja Animacel Luka Mohorič. Udeležba je brezplačna, organizatorji pa prosijo za prijavo prek obrazca, ki je dostopen prek te povezave.

i Dice (2018). Diversity and Inclusion Report 2018 Dostopno prek: https://marketing.dice.com/pdf/2018-06_DiceDiversity_InclusionReport_FINAL.pdf (prevzeto 8. 10. 2019).

ii Sheena Lyonnais (2019). Danielle Barnes on How to Find Your Voice and Speak at Conferences Dostopno prek: https://theblog.adobe.com/public-speaking-tips-conquer-conference-gender-gap/ (prevzeto 9. 10. 2019)