O-STA

Leto presežkov za Ditko: Četrti album, razprodani koncerti, zmaga v Bolgariji

Siti Teater je sinoči pokal po šivih. Ljubitelji ljubezenske poezije, iskrene, srčne glasbe in tisti, ki še verjamejo v sanje, so zasedli vse do zadnjega sedeža dvorane, da bi dočakali premiero težko pričakovanega albuma uglasbene poezije z naslovom Ne bodi, kar nisi. Tiste, ki ste si pravočasno zagotovili vstopnico, pa danes zvečer čaka še en razprodan koncert.

"Ne hodi mi v sanje" je skladba, s katero je Ditka otvorila prvi koncert ob izidu svojega že četrtega albuma. Kljub naslovu pesmi nam je skozi svoj prečudovit glas in ljubko pojavo dovolila pokukati v svoje sanje. O teh je Ditka pisala in pela že pri rosnih devetih letih, ko je izšla njena prva avtorska pesem "V deželi mojih sanj". Njeno življenje, pravi, so sanje, odkar jo spremlja glasba.

Spodbudila obiskovalce, naj si upajo reči "NE"

Naslovno pesem novega albuma "Ne bodi, kar nisi" je Ditka odpela v razširjeni zasedbi, ob spremljavi pozavne, trobente, alt saksofona in svoje ukulele. Poslušalce pa je poleg odlične izvedbe očaralo tudi prepričljivo sporočilo. Ditka želi z njim na prijeten način preko glasbe spodbuditi ljudi, naj prisluhnejo sebi in si večkrat upajo reči "ne".

Kantavtorica, pevka in skladateljica je najbolj znana po interpretacijah ljubezenske poezije Ferija Lainščka. Odličen pisatelj ter pesnik in, kot Ditka s ponosom pove, tudi njen dober prijatelj, se je pridružil na odru ljubljanskega SiTi Teatra in obiskovalce očaral z zanimivo predstavitvijo pesniške zbirke z naslovom "Ne". Deklamiral je pesem "Zagata", ki je nastala po resničnem dogodku, pa "Ne maram", v kateri veliko naštetega prizna, tudi sam ne mara. In nenazadnje "Moja hiša", pesem, ki kot pravi, veliko pove o njem. Da je pisatelj ne le v pesmih, temveč tudi sicer v koraku z današnjo mladino, je priznala tudi Ditka, ki je pesem "Ti veš" prvič prebrala in "pobrala" kar iz njegovega Facebooka.

Pesem, ki so jo pisali tudi njeni oboževalci

Ditka se je za pesem "Srečanje" zahvalila svojim poslušalcem, saj je nastala s pomočjo tako uveljavljenih kot tudi priložnostnih pesnikov po vsem svetu. Ob svetovnem dnevu poezije so namreč lahko obiskovalci kavarn v 40 državah po svetu, tudi pri nas, kavo ali čaj kupili z verzom. Ditka na svoje oboževalce ni pozabila niti sinoči. Vse predstavljene pesmi je pospremila z besedili na platnu in navdušeno opazovala, kako z njo prepeva cela dvorana.

Predstavila svoj prvi duet

Ditko so podprli številni glasbeniki, ki so ji v spomin posneli krajše predstavitvene filme. Lado Leskovar, Omar Naber in otroci iz Osnovne šole Vide Pregarc so na svoj način interpretirali najbolj znano skladbo novega albuma "Ne bodi kar nisi". Izpod odra so pevko spremljali tudi številni drugi priznani glasbeniki. Za piko na i že tako vrhunskega večera je poskrbel še glasbeni gost presenečenja, Terkaj. Z Ditko sta predstavila njuno skupno pesem "Ne bodi številka", ki je hkrat njen prvi duet. Lepo presenečenje pred slovesom je bila še predstavitev prve pesmi, ki jo je Ditka sama tudi uglasbila, "Ljubi me, kot sonce sije". Da je pesem zvenela kot mora, se je Ditka med številnimi zahvalila tudi svoji zvesti glasbeni zasedbi, očetu Gorazdu Čepinu na klaviaturah, Janu Lužniku na električni kitari, Ilju Pušniku na kontrabasu in Davidu Slatineku na bobnih.

Ogromno potrditev, da vse, kar dela, dela zares dobro, je pevka dobila tudi z zmago na nedavnem, največjem festivalu kantavtorjev v Bolgariji Singer Songwriter Fest Sofia 2019.​ Ker se drži svojega pravila, da mora besedilo, ki ga prepeva, razumeti in začutiti, je Ditka svoje poslušalce tudi tokrat pustila oditi s polnimi srci in lepimi občutki. In željo, da ji prav kmalu zopet prisluhnemo.

- - - - - - -
LINKS:
https://www.facebook.com/ditkamusic/
https://www.instagram.com/ditkamusic/
https://twitter.com/ditkamusic
https://www.youtube.com/channel/UC9bb2ChWb_p55jXITVrK0Uw
https://www.ditkamusic.com/