O-STA

Boljši podatki, boljše življenje. Evropski dan statistike 2019

Boljši podatki, boljše življenje. Ta slogan statistiki radi ponovimo 20. oktobra, ko praznujemo evropski dan statistike. Na ta dan še posebej poudarjamo vsestransko uporabnost uradnih statističnih podatkov v poslovnem in zasebnem življenju in želimo na to spomniti javnost.

Zakladnica podatkov že 75 let

Zaposleni na Statističnem uradu si, ko sledimo svoji viziji (tj. doseči, da bodo ljudje na vseh ravneh pri sprejemanju odločitev v čim večji meri uporabljali verodostojne informacije) in opravljamo svoje poslanstvo (tj. zagotavljamo visokokakovostne podatke), postavljamo visoke cilje. Dan za dnem izboljšujemo delovne postopke in celoten statistični proces, nabiramo novo znanje, nove izkušnje in negujemo dobre medsebojne odnose. Upamo, da se vse to odraža tudi v kakovosti naših rezultatov. 
SURS si že 75 let prizadeva, da bi bil vsak dan boljši in da bi vam, uporabnikom, ponudil kar najboljše podatke in vam dal priložnost, da jih čim bolje uporabite v zasebnem ali/in poslovnem okolju in tudi tako ustvarjate sebi in drugim boljša življenja. 
V 75 letih se je spremenilo marsikaj. Še pred desetimi leti smo popise prebivalstva izvajali na terenu, danes za ta namen povežemo registrske vire. Podatke smo objavljali v znamenitem tiskanem Statističnem letopisu, danes so kadar koli na voljo v podatkovni bazi SiStat na spletu. Več kot milijarda jih je. Po podatke ste uporabniki morali nekoč priti k nam, zdaj pridemo mi k vam - v pisarno, dnevno sobo, na avtobus. Skoraj 75 let je bila asociacija na podatek tabela, danes se podatki prikazujejo tudi v obliki infografik in drugih vizualizacij, s katerimi razbijamo stereotip o nepreglednih množicah statističnih tabel. Nekaj pa se v 75 letih ni spremenilo: še vedno za precejšnji del naše dejavnosti potrebujemo vas - kot uporabnike in kot poročevalce oz. dajalce podatkov. Potrebujemo vas, da nam sporočate podatke, da jih mi nato lahko pretvorimo v uporabno obliko in sporočamo prek najustreznejših informacijskih kanalov, in tudi zato, da naše podatke uporabite, saj ti niso sami sebi namen.   

Statistično gledano - razstava infografik 

Da bi vam predstavili, kakšne zgodbe o Sloveniji in njenih prebivalcev se da razbrati iz uradnih statističnih podatkov, smo ob 75-letnici obstoja SURS pripravili razstavo infografik na Krakovskem nasipu. Obsega 22 plakatov s skupnim naslovom Statistično gledano. Številni obiskovalci so si jo že ogledali med 19. avgustom in 2. septembrom. Znova si jo boste lahko ogledali med 17. oktobrom in 19. novembrom 2019. Ogled vam morda ne bo ravno izboljšal življenja, gotovo pa vam bo polepšal dan in vas razvedril, saj se med gradivom najde tudi kaj zabavnega in smešnega na račun "vedno resnih" statistikov.  

Mladi statistiki tekmujejo

Statistiki tudi verjamemo pregovoru, da na mladih svet stoji, zato mlade še posebno radi prepričujemo, da boljši podatki lahko pomenijo boljše življenje oz. da dobri, kakovostni podatki lahko pomagajo do boljšega življenja. Že tretje leto zapored organiziramo dijaško tekmovanje Evropske statistične igre, s katerim pri mladih razvijamo veščine statistične pismenosti in jih seznanjamo z osnovami dela podatkovnih analitikov, po mnenju revije Harvard Business Review najprivlačnejšega poklica 21. stoletja. Prijave za omenjeno tekmovanje v tem šolskem letu bomo zbirali od 21. oktobra dalje na spletni strani stat.si/igre.  

Obiščite nas 12. novembra

Tiste, ki menite, da je delo s številkami dolgočasno, suhoparno in rutinsko, pa vabimo, da nas osebno obiščete na Statističnem uradu 12. novembra, ko se bomo predstavili na Dnevu odprtih vrat. Prijave bomo na naši spletni strani zbirali od 28. oktobra dalje. Vabljeni ste seveda vsi, tudi tisti, ki statistiko in delo statistikov že dobro poznate.

Spremljajte, kaj počnemo, sledite nam, všečkajte, delite, komentirajte, vprašajte, predvsem pa uporabite.

www.stat.si, FB @StatSlovenija, TW @StatSlovenija

Obiščite tudi našo podatkovno bazo SiStat.